Wykonanie
Proste, sycące i bardzo dobre danie;) Idealna propozycja na jesienny obiad. Kolory bardzo wiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki
czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam . Serdecznie polecam;)

Składnik klopsy:0.5 kg
fileta z indyka0.2 kg
mięsa wieprzowego2 łyżki
wody6 ząbków
czosnkujajkosól do smaku
pieprz do smakuduża
marchewWykonanie:
Mięso zmielić, dodać
jajko, przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawić
solą i
pieprzem. Na sam koniec dodać zmieloną na drobnym sitku
marchew oraz
wodę. Masę
mięsną dokładnie wymieszać i uformować małe klopsiki. Obsmażyć je na
oliwie z wszystkich stron.Składniki sos:4 szklanki
mleka2 łyżki
mąki2 łyżki
masła0.3 kg
sera żółtego0.3 kg
śmietany 18%pęczek
kopruWykonanie:
Masło roztopić w garnuszku dodać do niego
mąkę i dokładnie mieszać. Gdy
mąka połączy się z
masłem dodać
mleko oraz
śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
pieprzem i
solą. Na sam koniec dodać starty
żółty ser oraz pęczek świeżego
koperku.

Ponadto:opakowanie
makaronu rigatoni10 dużych
cebul3
marchewkisól do smaku
pieprz do smakułyżka
masłaWykonanie:
Makaron podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę pokroić w plastry a
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wszystko razem połączyć, doprawić
solą i
pieprzem. Smażyć na łyżce
masła do zeszklenia się
cebuli i
marchewki.Wykonanie zapiekanki:
Makaron wymieszać z sosem oraz z
cebulą i
marchewką. Przełożyć do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy
makaron wkładać przygotowane klopsiki. Całość zapiekać przez około 40 minut w 180 stopniach.