ßßß Cookit - przepis na Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie

Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie

nazwa

Wykonanie

U mnie dzisiaj znakomite mięsne kulki w kolorowym bigosie;) Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz, wprost idealne. Dopełnieniem smakowej rozkoszy jest pyszny wyrazisty i na dodatek kolorowy bigos. Całość tworzy wprost idealne połączenie które zaspokoi podniebienia nie jednego wybrednego smakosza;) Serdecznie polecam;)
Składniki bigos:
1 kg pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
10 ogórków kiszonych
4 kolorowe papryki
0.5 szklanki łagodnego ketchupu
szklanka przecieru pomidorowego
imbir
kurkuma
sól
Wykonanie: Cebulę obrać pokroić w słupki. Ogórki kiszone w pół księżyce. Pieczarki obrać, wymyć i wraz z papryką pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać przecier i ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Składniki kuleczki:
1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej
3 jajka
szklanka bułki tartej
6 łyżek wody
sól
pieprz
imbir
kurkumy
słodka papryka
Ponadto:
olej do smażenia
koper do posypania
Wykonanie: Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki. Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem,
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/miesne-kuleczki-w-kolorowym-bigosie.html