ßßß
Składniki bigos:1 kg pieczarek2 cebule3 ząbki czosnku10 ogórków kiszonych4 kolorowe papryki0.5 szklanki łagodnego ketchupuszklanka przecieru pomidorowegoimbirkurkumasólWykonanie: Cebulę obrać pokroić w słupki. Ogórki kiszone w pół księżyce. Pieczarki obrać, wymyć i wraz z papryką pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać przecier i ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Składniki kuleczki:1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej3 jajkaszklanka bułki tartej6 łyżek wodysólpieprzimbirkurkumysłodka paprykaPonadto:olej do smażeniakoper do posypaniaWykonanie: Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki. Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem,Smacznego;)