Wykonanie
U mnie dzisiaj znakomite
mięsne kulki w kolorowym bigosie;)
Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz, wprost idealne. Dopełnieniem smakowej rozkoszy jest pyszny wyrazisty i na dodatek kolorowy bigos. Całość tworzy wprost idealne połączenie które zaspokoi podniebienia nie jednego wybrednego smakosza;) Serdecznie polecam;)

Składniki bigos:1 kg
pieczarek2
cebule3 ząbki
czosnku10
ogórków kiszonych4 kolorowe
papryki0.5 szklanki łagodnego
ketchupuszklanka
przecieru pomidorowegoimbirkurkumasólWykonanie:
Cebulę obrać pokroić w słupki.
Ogórki kiszone w pół księżyce.
Pieczarki obrać, wymyć i wraz z
papryką pokroić w grubsze plastry.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać przecier i
ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki
imbiru i
kurkumy oraz
sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Składniki kuleczki:1 kg
mięsa mielonego szynki wieprzowej3
jajkaszklanka
bułki tartej6 łyżek
wodysólpieprzimbirkurkumysłodka paprykaPonadto:
olej do smażenia
koper do posypaniaWykonanie: Do
mięsa mielonego wbić
jajka, dodać
bułkę tartą,
wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce
imbiru,
kurkumy i
słodkiej papryki oraz doprawić do smaku
pieprzem i
solą. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki.
Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej
oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać świeżym
koperkiem,Smacznego;)