Wykonanie
Zupa jest przepyszna- słodka i pikantna jednocześnie. Ziemniaczano-
orzechowe klopsiki można spokojnie spożyć jako oddzielne wegetariańskie danie. :) Przepis znalazłam w ... kalendarzu. :)

Składniki:1 kg dyni (już obranej)2 małe
cebule1/2 l
bulionu warzywnego1
pomarańczkawałek
imbiruchillipieprz,
sól morskaKlopsiki:1/2 kg
ziemniaków15 dag
orzechów włoskich1
cebula3
jajkamąka orkiszowa- do obtaczania
sól morska,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę.
Cebulę i
imbir obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie
oleju. Dodać
dynię, podlać
bulionem.Gotować na małym ogniu ok 20 minut.Z
pomarańczy wycisnąć sok, zetrzeć skórkę, dodać sok i skórkę do zupy.Doprawić
chili,
solą i
pieprzem i zblendować.Klopsiki:
Ziemniaki ugotować i zgnieść na gładką masę,
Orzechy drobno posiekać.
Cebulę posiekać i usmażyć, dodać do
ziemniaków razem z
orzechami, doprawić
solą,
pieprzem, wbić
jajka i wymieszać.Z masy formować kulki, obtaczać je w
mące i smażyć na
oleju ze wszystkich stron.Zupę podawać z klopsikami.
