Wykonanie
Przepis pochodzi z książki
Sary Wilson "Rzucam
cukier" i szczerze mówiąc, to trochę spore ryzyko robić coś pierwszy raz właśnie na Wigilię, no ale Sarah napisała, że zawsze wychodzi i ..wyszedł.Składniki trochę pozmieniałam, efekt jest zabójczy! Słodki (mimo, że bez
cukru), na chrupiącym spodzie i aromatycznie
waniliowy. :) Warto zaryzykować i zrobić na ostatnią chwilę. ;)Wesołych Świąt, smacznych potraw i rodzinnego ciepła!

Składniki:SPÓD:1 szklanka
migdałów (lub innych
orzechów)1 szklanka
mąki orzechowej (ja zmieliłam
migdały w młynku do
kawy)1 szklanka
wiórków kokosowych8 łyżek
masła70 dag
serka śmietankowego5 łyżek
jogurtu naturalnego1 łyżka
wiórków kokosowychmiąższ z 1/2
laski wanilii6 płaskich łyżek
stewii (można zastąpić
ksylitolem, czy
syropem z
brązowego ryżu)1
jajkogarść
płatków migdałowych do posypania na wierzchuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 160 stopni.W tym czasie w misce wymieszać
mąkę migdałową,
wiórki kokosowe,
masło i rozdrobnione w blenderze/posiekane
migdały.Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę zagniatać rękoma i kiedy będzie gładka i jednolita, wyłożyć nią spód tortownicy. Piec ok 6-8 minut, aż spód się zarumieni. Wyjąć i przestudzić.Przygotować masę
serową:
Serek,
jogurt,
jajko, wiórki,
wanilię i
stewię wymieszać w misce. Mieszać powoli, żeby do masy dostało się jak najmniej powietrza. Łyżką wyłożyć gotową masę na ostudzony spód, górę posypać
płatkami i piec przez 25 minut. Po tym czasie boki powinny odchodzić od blachy a środek powinien być rzadki (jak
budyń). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
