Wykonanie
Muffinki a'la rafaello, przepyszne leciutkie- bo na
jogurcie. Są jak śnieżynki z chrupiącą niespodzianką. :) Nasza wersja jest na
stewii, ale oczywiście możecie użyć innego zamiennika
cukru.:)
Składniki (na 12 muffinek):1 szklanka
mąki orkiszowej typ 7002 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka330g
jogurtu typu greckigo2 łyżki
stewii2 łyżki
oleju kokosowego/
masłaszklanka
wiórków kokosowych1/2 szklanki
migdałówPrzygotowanie:
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki.W jednej misce zmieszać
mąkę i
proszek do pieczenia.
Olej kokosowy/
masło roztopić i ostudzić, dodać
jajka,
jogurt, wymieszać.Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.Dodać
wiórki kokosowe, zamieszać.Ciasto przelać do formy do muffinek (można ją delikatnie wysmarować masłem/
olejem kokosowym), najpierw nałożyć jedną łyżeczkę ciasta, ułożyć po 2-3
migdały i przykryć drugą łyżeczką ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.Po 15 minutach można na sekundę wyjąć muffinki z piekarnika i posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi i z powrotem wstawić do piekarnika.