Wykonanie
Brzmi skomplikowanie ale to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na ciasto. Ostatnio unikam słodkości, nawet tych zdrowo słodzonych
miodem, czy
ksylitolem, więc tutaj użyłam tylko łyżkę
stewii. Jeśli chcecie uzyskać słodszy smak, dodajcie więcej jakiegokolwiek zamiennika
cukru. :)
Składniki:2 szklanki
mąki (użyłam orkiszowej typ 700)4 łyżeczki
proszku do pieczenia (małe, płaskie)4
jajka300g
maślanki2 szklanki
wiśni (mrożonych/ ze słoika)pół łyżki
soku z cytryny5 łyżek
masła1 łyżka
stewiipół szklanki
migdałówpół szklanki
wiórków kokosowychPrzygotowanie:
Migdały wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem (będą miękkie i łatwe do pogryzienia).W jednej misce zmieszać
mąkę,
stewię i
proszek do pieczenia.
Masło roztopić, ostudzić.
Jajka,
maślankę,
sok z cytryny i przestudzone
masło wymieszać w drugiej misce.Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.Dodać
wiśnie, zamieszać łyżką.Ciasto wylać na foremkę, posypać wiórkami, ułożyć na nim
migdały i znów posypać wiórkami.Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.