Wykonanie
Tart with pecans.

Składniki.

2
jajka260g
mąkisól150g zimnego
masła2
laski wanilii80g
cukru300g
syropu z
buraków cukrowych180g
orzechów pekanów posiekanych70g
orzechów pekanów połówek na wierzchWykonanie.Z 180g
mąki, jaj, szczypty
soli,120g
masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i na 1 h do lodówki.Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg.Pozostałą część
masła czyli 30g roztopić, przestudzić ,dodać ziarenka
wanilii,80g
mąki, szczyptę
soli,
cukier i
syrop buraczany, ubijać, aż powstanie gęsta masa.Ciasto posypać posiekanymi pekanami, wylać na nie gęstą masę, a na niej ułożyć połówki pekanów. Tartę piec w temp.220stop.przez 10minut,następnie obniżyć temp. do 170stop.i piec jeszcze 35-40 min. Ciasto wystudzić. Ja podaję z kandyzowanymi rajskimi jabłuszkami .