Wykonanie
Czy, oprócz mnie, są tu jeszcze jacyś fanatycy
orzechowych smaków? Jeśli tak, to przepis dla Was! Ciasto z tartymi
migdałami i
syropem orzechowym to modyfikacja włoskiego specjału, jakim jest ciasto z pieczonymi
orzechami laskowymi. Ja nie mam ani sprzętu, ani cierpliwości, by najpierw piec
orzechy, a
potem je mielić lub bardzo drobno kroić. Dzięki Bogu są dostępne w naszych sklepach już gotowe, starte
orzechy. Zamieniłam
orzechy laskowe na
migdały, bo chciałam, żeby ciasto było delikatniejsze w smaku, zwłaszcza, że chciałam podbić jego smak
orzechowym syropem. Zapach wydobywający się z piekarnika w trakcie pieczenia jest nie do opisania, w całym mieszkaniu unosił się subtelny
orzechowy aromat. Do tego ciasta, jako idealny dodatek, polecam gałkę
lodów śmietankowych.(forma o średnicy 24cm)3
jajka120g
masła180g
brązowego cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia250g
mąki1 łyżka
oliwy150ml
mleka3 łyżki
syropu orzechowego do
kawy (można zastąpić
likierem orzechowym)200g startych
migdałówUtrzeć
jajka z
cukrem na puszysty krem. Dodać
masło i dalej ucierać. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Wlać
oliwę,
mleko,
syrop, zmiksować. Na koniec wsypać
orzechy i wymieszać.Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej
masłem. Piec 45 minut w 180 stopniach. Kroić, gdy ciasto ostygnie.Smacznego!