Wykonanie
Kocham
czerwone porzeczki, najbardziej na świecie. W moim osobistym rankingu na najlepsze
owoce zajmują wysoką pozycję - gdyby nie
arbuzy i
melony, za którymi pojechałabym na drugi koniec świata i wydała na nie ostatnie pieniądze, byłyby na zaszczytnym pierwszym miejscu.Zmodyfikowałam nieco przepis Bajaderki na muffinki z
owocami. Zastąpiłam zwykły
cukier brązowym i zmieniłam ilość składników. Muffinki tuz po upieczeniu są bardzo miękkie, trzeba je porządnie przestudzić zanim zacznie wyjmować się je z foremek. Najlepiej piec w papilotach (dotyczy to wszystkich muffin, do których dodaje się soczyste
owoce zawierające dużo
wody), łatwiej je wtedy wyjąć.
Składniki na 10 muffin:szklanka
mąkipół łyżki
proszku do pieczeniaszczypta
solipółtorej szklanki
porzeczekpół szklanki grubo posiekanych
orzechów (ja wrzuciłam
migdały, brazylijskie i
nerkowce)45 g
masła1
jajkopół szklanki
brązowego cukrułyżeczka esencji waniliowej1 / 4 szklanki
mlekaposypka:
brązowy cukier,
cynamonPrzygotowanie:Do jednej miski wrzucić
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
orzechy i
porzeczki, i wymieszać. Do drugiej wlać roztopione
masło, dodać
cukier i ubić trzepaczką, żeby jak najwięcej
cukru się rozpuściło. Do
masła dodać
jajko oraz
wanilię i całość utrzeć. Teraz do miski na zmianę dodawać
mleko i
mąkę z
porzeczkami, mieszając drewnianą albo metalową łyżką tylko na tyle, żeby składniki się połączyły - ma być glutowato. Formę do muffinek wyłożyć papilotami, napełnić każde zagłębienie do 3 / 4 wysokości i posypać
brązowym cukrem, a następnie
cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C. Piec przez 25-30 minut.A na koniec akcent książkowy - oto co dziś znalazłam na półce Empiku: całą kolekcję Nowej Kuchni Włoskiej, wszystkie 10 książek, które były kiedyś do kupienia z Wyborczą, a na które się nie załapałam. Można je było dokupić w dziale ogłoszeń GW (w
Krakowie na Brackiej). Teraz cała kolekcja w pudełku dostępna jest w Empiku :)