Wykonanie
Trochę zawiła nazwa...ale tak to właśnie wygląda. Razem z Ewą głowiłyśmy się nad obiadem i wpadłyśmy na taki pomysł. Słodka
dynia, gorzka
brukselka i do tego przepyszny grillowany
kurczak:)
Składniki:4
filety z kurczakakilka gałązek
rozmarynudwa ząbki
czosnkuolej rzepakowy nierafinowany
sól morska,
pieprzSurówka z dyni:kawałek dyni1
marchewkapół
czerwonej cebulisok z cytryny (łyżka)
sól morska,
pieprzPurée z
brukselki800g
brukselkiłyżka
masłasól morska,
pieprzPrzygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z
rozmarynem.
Kurczaka włożyć do worka foliowego, dorzucić
rozmaryn z
czosnkiem, doprawić
solą i
pieprzem i zalać
oliwą (ok 4 łyżki). Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, ale w szybkich warunkach wystarczy i na godzinę.
Brukselkę ugotować na parze, odcedzić i zmiażdżyć przy pomocy zgniatacza do
ziemniaków, dodać
masło,
sól,
pieprz i wymieszać.
Dynię i
marchewkę zetrzeć na dużym oczku na tarce,
cebulę pokroić w piórka, dodać
cytrynę, doprawić.Zamarynowane filety smażyć na patelni grillowej z dwóch stron.Gotowe
mięso układać na purée z
brukselki, podawać z surówką z dyni.