Wykonanie
Sosy nie są uważane za zdrowe... Ale oczywiście
sos sosowi nie równy i można się postarać zrobić go w wersji light ;) Wystarczy ograniczyć ilość
oleju do smażenia do minimum, użyć chudego
mięsa oraz dodać warzywa, dzięki
czemu sos stanie się gęsty. Czasem trzeba sos zagęścić
mąką, ale można wówczas wybrać np. orkiszową, gryczaną i nie przesadzać z jej ilością. Nie namawiam do jedzenia
sosów codziennie, ale czasem nachodzi nas ochota na jakieś tradycyjne polskie danie :) Dla mnie sos
myśliwski, w szczególności z pyzami to smaki mojego dzieciństwa :) Najlepiej smakuje ze wspomnianymi już pyzami oraz z
kaszą jęczmienną lub gryczaną. Niebawem u nas przepis na domowej roboty pyzy orkiszowe! :)

Składniki (na 4 os.):1 pojedyncza
pierś z kurczaka (ok. 250g)500g
pieczarek2
ogórki kwaszone1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
przecieru pomidorowegodomowa
przyprawa do potraw - przepis (można użyć gotowej kupnej mieszanki do potraw
mięsnych, ale nie polecam ze względu na zawartość glutaminianu
sodu)1 mały grzybek suszony1
suszona śliwkaok. 2-3 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać
przyprawą i odstawić do lodówki.
Pieczarki obrać i umyć. Można pokroić w talarki lub posiekać w robocie kuchennym na najniższych obrotach (ja wybrałam krótszą wersję).
Ogórki pokroić w małą kosteczkę.
Cebulę pokroić drobno,
czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się ładnie wszystko zarumieni. Zwiększyć temperaturę i dodać przyprawione
mięso. Smażyć kilka minut ciągle mieszając. Dodać
pieczarki, po chwili
ogórki. Po ok. 5 minutach zalać 1,5 szklankami ciepłej
wody, dodać pokruszonego
grzybka suszonego, pokrojoną drobno
śliwkę oraz dodać 2 łyżki koncentratu. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Zmniejszyć na najniższą temperaturę i dusić ok. 10-15 minut pod przykryciem.Po tym czasie wszystkie składniki powinny być już miękkie. Jeżeli uznamy, że sos nie jest dość gęsty, należy "zaklepać"
mąką. Mój sposób: do 1/4 szklanki zimnej
wody dodaję 2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej plus 1 łyżeczkę
mąki orkiszowej i dokładnie mieszam. Zwiększam temperaturę, wlewam zawartość szklanki do sosu i dokładnie mieszam (cały czas), aż sos się zagotuje. Jeżeli nadal sos nie jest gęsty, należy powtórzyć czynność (ale już z mniejszą ilością
mąki).
