Wykonanie
Smaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych.U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :)Składniki- duża podwójna
pierś z kurczakaMarynata-
czosnek granulowany 2 łyżeczki-
przyprawa kebab-gyros 2 łyżki-
ocet winny kilka kropel-
olej 2 łyzkiWykonaniePierś dokładnie myje i odcinam zbędne części ( tłuszczyk, żyłki ) Następnie odcinam
polędwiczki i przekrawam je na pół, każdą z piersi tez kroję wzdłuż na dwa kawałki.Do miseczki
daję olej posypuję go
czosnkiem i
przyprawa gyrosową,dodaję kilka kropli
octu winnego i mieszam. Do tak przygotowanej marynaty wkładam pokrojone piersi i odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.Patelnie grillowa dobrze nagrzewam, smaruję delikatnie marynatą, układam piersi i griluję kilka minut z obu stron.Smacznego :)