ßßß Cookit - przepis na a na obiad... SOCZEWICA!

a na obiad... SOCZEWICA!

nazwa

Wykonanie

Uwierzycie bądź nie, ale pierwszy raz przygotowywałam danie z soczewicą . Jeść, a i owszem, nie raz, ale jakoś daleko było mi do tego, żeby zrobić coś samodzielnie z użyciem tej, jakże zdrowej rośliny.
Kolorów soczewicy jest kilka, każdy ma swój smak i właściwości. Ja zdecydowałam się na zieloną.
Co do samej potrawy i używania soczewicy, to jako, że to mój pierwszy raz, żeby specjalnie nie kombinować zrobiłam coś, co wydawało się łatwe, szybkie i smaczne...
Przygotowałam kurczaka z cebulą, czosnkiem i sosem pomidorowym wraz z soczewicą, wszystko posypane parmezanem.
Składniki (porcja dla 2 głodnych osobników):
soczewica zielona - 1 szklanka (zalana 2,5 szklankami wody, posolona 1 łyżeczką soli)
pierś z kurczaka (2 małe filety)
przecier pomidorowy (gotowy, w kartonie)
ulubione przyprawy
cebula (jedna średnia)
czosnek (2-3 ząbki)
olej
parmezan (ja ubóstwiam, nie jest konieczny w tym daniu)
Przygotowanie:
zaczęłam od gotowania soczewicy (około 30 minut, może chwilę dłużej, ja nie moczyłam jej wcześniej w wodzie)
podczas gotowania się soczewicy, pokroiłam kurczaka, wrzuciłam na patelnię z niewielką ilością oleju
gdy chwilę się smażył, dodałam drobno pokrojoną cebulę i czosnek
następnie dodałam sporo ulubionych przypraw i gdy kurczak i reszta były już gotowe dodałam sos pomidorowy
przykryłam i się dusiło odlałam wodę z soczewicy i ułożyłam danie na talerzu
Muszę przyznać, że smaki mnie zaskoczyły. Soczewica sama w sobie zbyt ciekawa nie jest (jak dla mnie), ale połączona z ostrymi przyprawami, kurczakiem i pomidorami była bardzo dobra.
I jeszcze jeden obrazek:
Polecam poeksperymentować!
SMACZNEGO!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2014/02/a-na-obiad-soczewica.html