Wykonanie
Uwierzycie bądź nie, ale pierwszy raz przygotowywałam danie z
soczewicą . Jeść, a i owszem, nie raz, ale jakoś daleko było mi do tego, żeby zrobić coś samodzielnie z użyciem tej, jakże zdrowej rośliny.Kolorów
soczewicy jest kilka, każdy ma swój smak i właściwości. Ja zdecydowałam się na zieloną.Co do samej potrawy i używania
soczewicy, to jako, że to mój pierwszy raz, żeby specjalnie nie kombinować zrobiłam coś, co wydawało się łatwe, szybkie i smaczne...Przygotowałam
kurczaka z
cebulą,
czosnkiem i
sosem pomidorowym wraz z
soczewicą, wszystko posypane
parmezanem.Składniki (porcja dla 2 głodnych osobników):
soczewica zielona - 1 szklanka (zalana 2,5 szklankami
wody, posolona 1 łyżeczką
soli)
pierś z kurczaka (2 małe filety)
przecier pomidorowy (gotowy, w kartonie)ulubione
przyprawycebula (jedna średnia)
czosnek (2-3 ząbki)
olejparmezan (ja ubóstwiam, nie jest konieczny w tym daniu)Przygotowanie:zaczęłam od gotowania
soczewicy (około 30 minut, może chwilę dłużej, ja nie moczyłam jej wcześniej w wodzie)podczas gotowania się
soczewicy, pokroiłam
kurczaka, wrzuciłam na patelnię z niewielką ilością
olejugdy chwilę się smażył, dodałam drobno pokrojoną
cebulę i
czosneknastępnie dodałam sporo ulubionych przypraw i gdy
kurczak i reszta były już gotowe dodałam
sos pomidorowyprzykryłam i się dusiło odlałam
wodę z
soczewicy i ułożyłam danie na talerzuMuszę przyznać, że smaki mnie zaskoczyły.
Soczewica sama w sobie zbyt ciekawa nie jest (jak dla mnie), ale połączona z
ostrymi przyprawami,
kurczakiem i
pomidorami była bardzo dobra.I jeszcze jeden obrazek:

Polecam poeksperymentować!SMACZNEGO!