Wykonanie

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej :-) Po tygodniu nieobecności bardzo stęskniłam się za moim dzieckiem, a ono za mną... w końcu na tak długo to jeszcze nigdy jej nie zostawiałam w domu... chociaż
Płock mi się podobał i mam nawet
plan żeby tam wrócić, tak na spokojnie, prywatnie, z rodziną... ale teraz już jestem w domu, a jutro odprowadzam córcię do przedszkola - w tym roku będzie uczęszczała do starszaków, a to już bardzo poważne ;-)Dzisiejszy przepis to taki domowy fast food - danie przygotowuje się szybko i w bardzo prosty sposób, wystarczy kilka chwil, by w kuchnię wypełnił fantastyczny zapach zachęcający do jedzenia. Mało tego danie jest dość uniwersalne, bo przygotowany w ten sposób filet świetnie smakuje z
ryżem,
ziemniakami z
wody, plackami ziemniaczanymi, a nawet samodzielnie z
bagietką i surówką :-)SKŁADNIKI600 - 700 g
fileta z kurczaka2 - 3 łyżki
przyprawy kebab - gyros2 łyżki pasty pomidorowej1 szklanka białego
wytrawnego wina2 łyżki
oleju1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzMięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski (raczej grubsze niż cieńsze), a następnie zasypujemy
przyprawą kebab - gyros i odstawiamy na kilka minut.
Cebule drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę,
wino mieszamy z pastą
pomidorową.
Olej podgrzewamy na patelni i dodajemy
cebulę i
czosnek, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy
mięso - obsmażamy (powinno zrobić się białe ze wszystkich stron). Dolewamy mieszankę
wina i pasty, mieszamy i dusimy pod przykryciem aż
mięso stanie się miękkie. Na koniec możecie doprawić
solą i
pieprzem, ale wcześniej spróbujcie czy na pewno jest taka konieczność (używana
przyprawa czasem w zupełności wystarczy).

P.S.Jeśli wolicie łagodniejsze danie zastąpcie
wino po prostu
wodą :-)