Wykonanie
Dzisiejsza propozycja dania to idealne rozwiązanie dla osób, które z diety wykluczyły
mięso,
cukier, laktozę lub gluten. Przepis pochodzi z gazetki "Rozrywka ze smakiem".Przy okazji zwrócę uwagę na
sos sojowy- dobry sos zawiera wyłącznie naturalne składniki, więc czytajcie uważnie etykiety przy zakupie!

Składniki (na 4-5 osób):150g
makaronu ryżowego grube wstążki1
kalafior15g
suszonych grzybów mun1
marchewka1
papryka1
cebulałyżka
oleju rzepakowegosól morska,
pieprzsos:
sos sojowy jasny- 4 łyżki
koncentrat pomidorowy- 2 łyżkipół szklanki
wodypapryka słodka mielona- 1 łyżka
sok z cytryny- 1łyżka
chilli,
sól morska,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i gotować na parze,
marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
paprykę na małe paski,
cebulę w kosteczkę.
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie 15 min, następnie gotować 10 min, odcedzić i pokroić na mniejsze części.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem ok 3 min.Rozgrzać
olej na patelni, zeszklić
cebulkę, dodać warzywa i
grzyby, dusić pod przykryciem ok 10 min.W osobnym garnuszku przygotować sos- wymieszać razem wszystkie składniki i podgrzać.Do warzyw na patelni dodać
makaron, sos,
przyprawy i dokładnie wymieszać.Smacznego!
