ßßß Cookit - przepis na Wegańska chińszczyzna (bezglutenowa)

Wegańska chińszczyzna (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja dania to idealne rozwiązanie dla osób, które z diety wykluczyły mięso, cukier, laktozę lub gluten. Przepis pochodzi z gazetki "Rozrywka ze smakiem".
Przy okazji zwrócę uwagę na sos sojowy- dobry sos zawiera wyłącznie naturalne składniki, więc czytajcie uważnie etykiety przy zakupie!
Składniki (na 4-5 osób):
150g makaronu ryżowego grube wstążki
1 kalafior
15g suszonych grzybów mun
1 marchewka
1 papryka
1 cebula
łyżka oleju rzepakowego
sól morska, pieprz
sos:
sos sojowy jasny- 4 łyżki
koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
pół szklanki wody
papryka słodka mielona- 1 łyżka
sok z cytryny- 1łyżka
chilli, sól morska, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i gotować na parze, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę na małe paski, cebulę w kosteczkę.
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie 15 min, następnie gotować 10 min, odcedzić i pokroić na mniejsze części. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem ok 3 min.
Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulkę, dodać warzywa i grzyby, dusić pod przykryciem ok 10 min.
W osobnym garnuszku przygotować sos- wymieszać razem wszystkie składniki i podgrzać.
Do warzyw na patelni dodać makaron, sos, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/11/weganska-chinszczyzna-bezglutenowa.html