Wykonanie
Żeby zrobić smaczną chińszczyznę nie potrzeba specjalnej patelni, ani kartonowego pojemnika. Nie zajmuje to wiele czasu, warto więc wrzucić na patelnię kilka ulubionych składników, zamiast kupować "gotowca".

Składniki (porcja na 4 osoby):mini
kolby kukurydzy- 425g
grzyby mun (suszone)- 25g
makaron ryżowy wstążki- 200g3
jajka1
marchewka1 mała
cukinia1
cebulaSos:
sos sojowy jasny- 4 łyżki
koncentrat pomidorowy- 2 łyżkipół szklanki
wodypapryka słodka mielona- 1 łyżkazalewa od mini
kolb kukurydzy- 1łyżka
sok z cytryny- 1łyżka
chilli,
sól morska,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Makaron zalać wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić, odstawić.Przygotować sos:W garnuszku podgrzać 4 łyżki
sosu sojowego z
koncentratem pomidorowym, dodać pół szklanki
wody,
słodką paprykę,
sól,
pieprz i
chilli,
wodę z
kukurydzy i
sok z cytryny, mieszać. Odstawić.
Grzyby zalać wrzątkiem na 15 minut, później gotować ok. 10 minut, odcedzić, pokroić.
Marchewkę zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Cukinię obrać i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w kosteczkę.Mini
kolby kukurydzy pokroić na krążki.Warzywa i
grzyby wrzucić na rozgrzaną na patelni
oliwę z oliwek, smażyć ok 5 minut.Wbić po kolei 3
jajka, bardzo energicznie mieszać.Na patelnię stopniowo wrzucać
makaron, całość zalać sosem i wymieszać.
