Wykonanie
Halloween już za nami, jednak o dyni należy pamiętać przez cały sezon. Przypomnę, że jest ona świetnym źródłem cennych witamin i powinna często gościć na naszym
stole. Zawiera błonnik, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, E, C, a także kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk.

Składniki:mała
dynia (ok. 2 kg)2 małe
bakłażany (400g)mała
cukinia (200g)opakowanie
sera tofu (180g)1 duża
marchewka2
czerwone cebulepapryka czerwonałyżka
oleju rzepakowegołyżka
sosu sojowegoprzyprawy :
sól morska,
pieprz,
curryPrzygotowanie:Odkroić górną część dyni (będzie ona stanowić pokrywkę) i wydrążyć środek.Wydrążone kawałki dyni pokroić w kostkę.
Bałażana pokroić w plastry, osolić z dwóch stron, aby puścił sok i odłożyć na sicie lub durszlaku.Opłukać go i pokroić w kostkę.
Cukinię,
paprykę i
ser tofu pokroić w kostkę,
marchewkę i
cebule w plasterki.Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, wrzucić wrzystkie składniki i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić
solą,
pieprzem,
curry i
sosem sojowym. Wymieszać i przełożyć do dyniowej miski.