ßßß Cookit - przepis na Dynia faszerowana warzywami z serkiem tofu

Dynia faszerowana warzywami z serkiem tofu

nazwa

Wykonanie

Halloween już za nami, jednak o dyni należy pamiętać przez cały sezon. Przypomnę, że jest ona świetnym źródłem cennych witamin i powinna często gościć na naszym stole. Zawiera błonnik, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, E, C, a także kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk.
Składniki:
mała dynia (ok. 2 kg)
2 małe bakłażany (400g)
mała cukinia (200g)
opakowanie sera tofu (180g)
1 duża marchewka
2 czerwone cebule
papryka czerwona
łyżka oleju rzepakowego
łyżka sosu sojowego
przyprawy : sól morska, pieprz, curry
Przygotowanie:
Odkroić górną część dyni (będzie ona stanowić pokrywkę) i wydrążyć środek.
Wydrążone kawałki dyni pokroić w kostkę.
Bałażana pokroić w plastry, osolić z dwóch stron, aby puścił sok i odłożyć na sicie lub durszlaku.
Opłukać go i pokroić w kostkę.
Cukinię, paprykę i ser tofu pokroić w kostkę, marchewkę i cebule w plasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić wrzystkie składniki i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić solą, pieprzem, curry i sosem sojowym. Wymieszać i przełożyć do dyniowej miski.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/11/dynia-faszerowana-warzywami-z-serkiem.html