Wykonanie
Ratatuj to nic innego jak nasze polskie leczo, tyle że bez dodatku
mięsa. Za to z dużą ilością
ziół. Potrawa ta jest bardzo prosta w wykonaniu i przede wszystkim smaczna. Idealna na lato, kiedy to warzyw mamy pod dostatkiem, ale zimą również smakuje wyśmienicie, szczególnie z dodatkiem ostrych przypraw - podane z
chili znakomicie rozgrzewa. Według oryginalnego przepisu każdy rodzaj warzyw powinno przygotować się osobno, dopiero na koniec wymieszać, ja robię nieco szybszą wersje i dusze wszystko razem.
Składniki:- 2
bakłażany- 2 nieduże
cukinie- 3 kolorowe
papryki- 2
marchewki (mój wymysł)- 1 biała
cebula- 1 lub dwie
czerwone cebule- 2 ząbki
czosnku- garść
pomidorków koktajlowych-
pomidory w puszce krojone (niekoniecznie)- mieszanka
ziół prowansalskich-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1. Najpierw należy przygotować
bakłażana: umyć, pokroić w kostkę i posypać
solą, odstawić.2. Pokroić pozostałe warzywa a
czosnek posiekać.3. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę,
czosnek i
marchewkę, przysmażyć chwile a
potem dusić pod przykryciem na małym ogniu kilka minut.
4. Dodać pozostałe warzywa,
przyprawy,
pomidory w puszce i dusić aż warzywa zmiękną. Ważne, żeby nie zrobić papki z potrawy, warzywa mają być miękkie ale nie rozgotowane.
5. Gotowe danie można posypać
startym serem dla urozmaicenia smaku.