Wykonanie
Póki sezon na
cukinię trwa, chciałam przypomnieć o jej prozdrowotnych właściwościach.
Cukinia zawiera witaminy: A, C, K i wit. z grupy B, beta-karoten, magnez, potas, żelazo. Jest lekkostrawna i nie kumuluje metali ciężkich. Działa odkwaszająco i wpływa korzystnie na proces trawienia.Dzisiaj kolejny pomysł jak ją wykorzystać, żeby było smacznie i zdrowo :) Placuszki są łatwe w wykonaniu i polecam je w szczególności dla dzieci, bo je uwielbiają :)
Składniki (na ok 12 placuszków):mała
cukiniapół
żółtej papryki1
jajko4 łyżki
mąki ryżowej1
cebulka2 ząbki
czosnkułyżka posiekanej zielonej
pietruszkisól morska,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Cukinię zetrzeć na grubym oczku na tarce (ja miałam dużą w sezonie i miała twardą skórkę, więc musiałam ją obrać, ale małej nie trzeba).Z
papryki usunąć środek i zetrzeć na tarce.
Cebulę drobno pokroić,
czosnek posiekać.Warzywa podsmażyć na patelce na małej ilości
oleju.Ostudzone przełożyć do miski, dodać
pietruszkę,
jajko,
mąkę, przyprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.Łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię ciasto, smażyć z dwóch stron aż się zarumienią.