Wykonanie
Najlepsze ciasto
jogurtowe jakie
jadłam! Prawdę mówiąc szukałam idealnego przepisu w
sieci, ale zawsze było coś nie tak - albo za suche albo zakalec... No i przypomniałam sobie, że Ewa (współautorka tego bloga) kiedyś oczarowała nas jogurtowymi muffinkami z
żurawiną - i to jest przepis idealny na
jogurtowe ciasto! Mokre i lekkie, pachnące
kokosem :)Nie zrażajcie się tym, że ciasto jest niskie, bo po prostu użyłam dużej tortownicy - można zrobić w mniejszej lub podwoić ciasto :) To ciasto
jogurtowe wypróbowałam już z
jagodami,
malinami i
truskawkami (tu niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia) - wszystkie wersje pyszne! Myślę jednak, że każdy może dodać ulubione
owoce. Na pewno nie raz
wrócę do tego ciasta, może tym razem wypróbuję
borówki,
jeżyny albo porzeczki?:) Zimą można wykorzystać
mrożone owoce.
Składniki:1 szklanka
mąki orkiszowej typ 7002 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka400g gęstego
jogurtu naturalnego4 łyżki
syropu z agawy (można zastąpić klonowym)3 łyżki
oleju kokosowego4 łyżeczki
wiórków kokosowych3 garście
owoców (np.
jagód,
malin,
truskawek lub innych) ok. 100-150g - umytych i osuszonych2 łyżki zmielonych
migdałów (opcjonalnie)Przygotowanie:Ważne:
jajka i
jogurt powinny być w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki.W jednej misce łączymy
mąkę,
proszek do pieczenia i
wiórki kokosowe.
Olej kokosowy roztopić (w rondelku lub mikrofali) i przekładamy do drugiej miski. Dodajemy
jajka,
jogurt i
syrop z agawy, energicznie mieszamy. Do "mokrych" składników wsypujemy zawartość drugiej miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Tortownicę o średnicy 28cm (można oczywiście użyć innej foremki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy lekko
margaryną. Ciasto nakładamy do formy, posypujemy
owocami i startymi
migdałami Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy po ostygnięciu.
W tym przypadku
maliny zatopiły się w środek ciasta :)