Wykonanie
Lubicie migdały? Co za pytanie! Jestem pewna, że większość z Was dała się skusić ich delikatnemu smakowi, a także niezwykle cennym wartościom odżywczym, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Regularne spożywanie
migdałów zapobiega miażdżycy, zawałowi
serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się . Dziś przemycam
migdały do gofrów - a to wszystko dzięki
mące migdałowej. Jestem nią szczerze zachwycona. Nabyłam ją dzięki sklepow i Guiltfree . Jak się przedstawia?Wartości odżywcze na 100g produktu: 283kcal, 39g
białka, 13g węglowodany, 17g błonnik, 8,4g tłuszcze.Widać więc, iż
mąka ta cechuje się znikomą ilością węglowodanów, a jednocześnie zawiera w sobie spore pokłady cennego błonnika . Nie zawiera glutenu, a poza tym jest niezwykle bogata w
białko, a także żelazo, cynk i magnez . Charakteryzuje ją lekko słodki smak, który sprawia, że każde danie z niej przyrządzone nabiera bardzo przyjemnego,
migdałowego aromatu. Zawdzięczane jest to jej przygotowaniu, które polega na tłoczeniu
mąki z blanszowanych
migdałów.Warto dodać, że
mąka migdałowa jes t bogatym źródłem witaminy E, B1, B2, PP, potasu, cynku i magnezu . Jak widać -
mąka ta ma wiele dobroczynnych składników, a jej smak stanowi kolejny argument opowiadający się za tezą, że warto jej spróbować. Na przykład w gofrach, takich jak te.
/1 porcja/- 40g
mąki żytniej- 20g
mąki migdałowej *- 1
jajko- 1 łyżka stopionego
masła**- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejMąki wymieszać z
sodą oczyszczoną, następnie dodać stopione, ostudzone
masło,
jogurt naturalny,
syrop z agawy i
jajko. Zmiksować na gładką masę. Piec w nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy przez kilka minut do zrumienienia. Podawać z dowolnymi dodatkami: tutaj kandyzowane
truskawki,
jogurt i
cukier puder.*jeżeli nie posiadamy na stanie
mąki migdałowej (
mąka migdałowa to nie to samo co zmielone
migdały),
mąkę migdałową zastępujemy 15g
mąki żytniej i 1-2 łyżkami zmielonych
migdałów**można zastąpić
olejem, np. rzepakowym lub
kokosowym