Wykonanie
Zamieszczamy przepis na tradycyjny
bulion drobiowy, który można jeść w formie rosołu z
makaronem albo użyć jako podstawę jakiejkolwiek zupy na naszym blogu.Składniki:ok. 700-800g
kurczaka (mogą być różne części: skrzydełka, udka, nóżki, korpus, a w wersji dietetycznej piersi)
włoszczyzna:- 2
marchewki,- 1
korzeń pietruszki- pół małego
selera- kawałek
pora1 mała
cebula (najlepiej jakby była opalona na palniku)2 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowygałązka
lubczyku (opcjonalnie)
sól morska,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso płuczemy, zalewamy 2 litrami zimnej
wody, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na początku gotowania należy usunąć zbierające się na powierzchni szumowiny i pianę. Kiedy szumowiny przestaną się zbierać, dodajemy umytą i obraną
włoszczyznę, opaloną
cebulę oraz wszystkie
przyprawy (ok. 1 płaskiej łyżki
soli). Pozostawiając na małym ogniu, gotujemy pod uchylonym przykryciem przez ok. 1-1,5 godz. aż do miękkości
mięsa i warzyw. W międzyczasie podlewamy
wodą. Następnie wyciągamy
mięso i warzywa, przecedzamy i doprawiamy
bulion solą i
pieprzem do smaku.