Wykonanie
Dziś ślemy kolejny pomysł na placuszki, tym razem z
kaszą gryczaną - bardzo zdrową i naturalnie bezglutenową.
Cukinia i
jabłko sprawiają, że placuszki są lekko słodkawe i soczyste, a
cebulka nadaje wyrazistego smaku. Polecam na obiad dla dzieci:) Smacznego!

Składniki:¾ szklanki
kaszy gryczanej niepalonej1 średnia
cukinia1 małe
jabłko (słodkie)1
cebula2 łyżki posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
mąki gryczanej1 łyżka
skrobi kukurydzianej½ szklanki
mleka sojowego2
jajkasól morska ziołowa,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:1.
Kaszę gryczaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem.
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wrzątku (można osolić 1 płaską łyżeczką
soli morskiej) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.20-25 minut (do miękkości).
Kasza powinna wchłonąć całą
wodę. Pozostawiamy do ostygnięcia.2.
Cukinię i
jabłko (obrane) ścieramy na tarce o grubych oczkach, a
cebulę i
natkę pietruszki bardzo drobno kroimy. Mieszamy dokładnie z ostudzoną
kaszą, doprawiamy
solą morską ziołową (½ łyżeczki) i szczyptą
pieprzu.3. Do osobnej miseczki wbijamy 2 całe
jajka i roztrzepujemy widelcem. Następnie wlewamy
mleko, wsypujemy
mąkę oraz
skrobię i dokładnie mieszamy do jednolitej masy (tak żeby nie było grudek). Masę łączymy z wcześniej wymieszaną
kaszą z pozostałymi składnikami. Nakładane łyżką placuszki smażymy na patelni na średnim ogniu, przekładając na drugą stronę tylko raz (ok. 4-5 minut z każdej strony).

