Wykonanie
Przypominamy:
Brokuły zawierają
między innymi wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Ich spożywanie polecane jest szczególnie przy takich dolegliwościach jak: cukrzyca, wysoki cholesterol, anemia, niedobór wapnia w organizmie.

Składniki:
makaron kukurydziany wstążka (opakowanie 500g)1
brokuł1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku100g
chudej szynki2 łyżki
oleju do smażenia
Sos beszamelowy:2 łyżki
masła3 łyżki
mąki orkiszowej¾ szklanki
mlekasól morska ziołowa,
pieprzPrzygotowanie:
Brokuła gotować na parze ok 8 min- tak, żeby był al dente,
makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.Na
oleju podsmażyć pokrojone w kostkę
czosnek,
cebulę i
szynkę.Następny krok to przygotowanie sosu. Należy na małym ogniu roztopić
masło, dodać
mąkę i wymieszać (tak żeby nie było grudek), wlewać powoli zimne
mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron wymieszać z
czosnkiem,
cebulą i
szynką. Na wierzchu ułożyć różyczki
brokuła i zalać sosem.Włożyć na 10 min do piekarnika (150 stopni).
