Wykonanie
Zapiekankę z dyni robimy co roku, za każdym razem trochę inaczej. Tym razem proponujemy z
orzechami włoskimi i
szynką, jednak nie zapominamy o naszych wege fanach i na dole wstawiamy zdjęcia wersji bezmięsnej.

Składniki:250 g
makaronu bezglutenowego kukurydzianego łazanki1kg dyni12
orzechów włoskich - pół szklanki6 plasterków
chudej szynki1 średnia
cebula1 ząbek
czosnkuSos:szklanka
mlekasól morska,
pieprzszczypta
tymiankułyżeczka
skrobi kukurydzianejPrzygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić.Kilogramowy kawałek dyni obrać, pokroić w dużą kostkę.
Cebulę i
czosnek pokroić w kosteczkę,
szynkę pokroić na kawałki i to wszystko razem z
dynią dusić na patelni ok. 10 minut, odrobinę osolić.Przygotować sos:
Mleko zagotować i zaciągnąć
skrobią kukurydzianą, doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem.
Makaron ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć
dynią z
czosnkiem,
cebulą i
szynką, zalać sosem i posypać
orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika na 15 min. (180 stopni).



Polecamy też wersję wegetariańską!!:) Wystarczy wyeliminować
szynkę.
