Wykonanie

Myślę że godzina jest odpowiednia na myślenie o obiedzie, a że pewnie większość z Was
wróci zmęczona z pracy, uczelni,szkoły, to i obiad powinien być szybki, smaczny, prosty.Nie da się ukryć, że jestem miłośniczką prostych, nieskomplikowanych i nieobfitujących w ogrom produktów przepisów i właśnie to kolejny z nich. Na talerzu:
makaron, ale nie zwykły a
pomidorowy i
szpinakowy, co prawda ze smaku ma niewiele z nimi wspólnego, ale wygląda efektownie :)Do
makaronu, sos
brokułowy na bazie beszamelu.Szybki, pyszny, tani obiad.SKŁADNIKI:-paczka
makaronu(u mnie tagiatelle)-1
brokuł-szklanka
mleka-3 łyżki
masła-3 łyżki
mąki-
czosnek-
przyprawy(
sól morska,
pieprz ziołowy,
bazyliaDODATKOWO:-
oliwa-
kiełki brokułowePRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, po odcedzeniu przelać odrobiną
oliwy.
Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w wodzie(możecie dodać kostkę warzywną). W garnku rozpuścić
masło, dodawać po łyżce
mąki, następnie powoli dodawać
mleko(CIĄGLE MIESZAJĄC). Ściągnąć z ognia,dodać
brokuły i dokładnie zmiksować(możecie zostawić kilka mniejszych różyczek do dekoracji) Zblendowany sos, postawić ponownie na kuchence, doprawić według uznania i lekko zagotować. Jeśli wyjdzie wam zbyt gęsty, dodajcie
mleka :)