Wykonanie
Ciasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych
sosów,
pomidorowego,
czosnkowego, do czerwonego barszczyku,
piwa itp.Składniki:-3 szklanki
mąki-10 dkg
masła-2
żółtka i jedno całe
jajko-2 czubate łyżki kwaśnej
śmietany-1,5 dkg
drożdży-1/2 łyżeczki
cukru-łyżeczka
soli-łyżeczka
ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej
cebuli-10 dkg startego drobno
żółtego sera
Do
mąki dodajemy
sól,
ser,
cebulę i
paprykę i mieszamy.
Drożdże rozcieramy z
cukrem i dodajemy
śmietanę.Do miski z
mąką dodajemy
masło, 2
żółtka i
jajko oraz
śmietanę z
drożdżami.Zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części,

cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm.Paski dzielimy na połówki.

Formujemy dowolny kształt
ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.

Smarujemy roztrzepanym
białkiem z dodatkiem
papryki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut.

Blaszki wyjmujemy z piekarnika i gotowe.


Smacznego!