Wykonanie

Dzisiaj połączymy kilka naszych przepisów z naszego bloga i powstanie zupełnie nowe danie obiadowe, smaczne, dietetyczne i ciekawe.Składniki na farsz:-ok. 0,5 kg
łopatki-2 ćwiartki z
kurczaka-jedna czerstwa
bułka-jedna
cebula-2-3 ząbki
czosnku-2
jajka-
przyprawa barbecue-
przyprawa warzywnaĆwiartki z
kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na
galaretkę z
kurczaka.Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:-ciasto
makaronowe w przepisie na
makaron domowy-ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z
grzybami
Na patelni szklimy pokrojone w kostkę
cebulę i
czosnek.
Mięso z
łopatki i obrane
mięso z ćwiartek
kurczaka,
marchewkę oraz namoczoną ,odciśniętą
bułkę i zeszkloną
cebulę z
czosnkiem mielimy przez maszynkę.

Dodajemy
jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.

Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.

Pierogowe lub
makaronowe ciasto dzielimy na części.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.


Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.

Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.

Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym.


Zalewamy rosołem - przepis na rosół również znajdziecie na naszym blogu, np. w przepisie na
galaretkę z
kurczakiem.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C a kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i gotujemy przez 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos
koperkowy, czyli do rondelka wlewamy szklankę rosołu i 1/4 szklanki słodkiej
śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej
śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę
mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka,stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego
koperku, doprawiamy do smakui zagotowujemy.
Mięso jest już gotowe.Wykładamy je na talerz, polewamy sosem
koperkowym.Idealnie pasują do tego czerwone
buraczki.

Smacznego!