Wykonanie
Dzisiaj polecam pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy. Trochę jest przy nim roboty - dla mnie najgorsze jest mielenie
mięsa - ale warto poświęcić jedno popołudnie albo rozłożyć sobie przygotowanie pasztetu na raty bo efekt wynagradza pracę.

Składniki:0,5 kg
wątróbek drobiowych0,5 kg
boczku surowego20 dkg
łopatki2
cebule2
jajka1
bułkaprzyprawyMięso z
łopatki i
boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni.
Wątróbkę i
cebulę pokrojoną w kostkę również przysmażyć. Ostudzone
mięso i
wątróbkę z
cebulą przemielić przez maszynkę do
mięsa trzykrotnie. Do powstałej masy dodać dwa
jaja, namoczoną w wodzie i w yciśniętą
bułkę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym
pieprzem,
solą i
majerankiem. Wyłożyć do wysmarowanej formy i piec w piekarniku ok. 45 min. w 200 stopniach C.Smacznego:)