ßßß Cookit - przepis na Pasztet ze śliwką

Pasztet ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Tak mi się ten pasztet udał, i tak nam smakował, że w sobotę muszę zrobić znowu bo już go nie ma. Mięso delikatne, odpowiednio doprawione i wspaniale pachnące śliwką, z jej lekką słodyczą. Robiłam już kiedyś pasztet z zurawiną ale ten jest jeszcze lepszy. Bardzo polecam:)
Składniki:
0,5 kg wątróbek drobiowych
0,5 kg boczku surowego
4 udka drobiowe
20 dkg łopatki
2 cebule
2 jajka
1 bułka
przyprawy (ok. 1 łyzka vegety lub kucharka)
Mięso z łopatki i udka ugotować. Boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni. Wątróbkę zaparzyć. Cebulę pokrojoną w kostkę przysmażyć. Ostudzone mięso i wątróbkę z cebulą przemielić przez maszynkę do mięsa trzykrotnie. Do powstałej masy dodać dwa jaja, namoczoną w wodzie i w yciśniętą bułkę oraz suszone śliwki (wcześniej je namoczyłam). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem. Wyłożyć do wysmarowanej formy i piec w piekarniku ok. 45 min. w 200 stopniach C.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/01/Pasztet-ze-sliwka.html