Wykonanie

Moje chłopaki uwielbiają smarowidła na
chlebie, więc pasztet musi być w naszym domu na bieżąco. A że zawsze zmieniam rodzaje
mięsa za każdym razem wychodzi inny smak. Tym razem zamiast
boczku dodałam smalczyku "Smakowita Pajda" i wyszedł rewelacyjnie. Można powiedzieć, że są to smaki mojego dzieciństwa.Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadała mojemu daniu charakteru. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.Lista składników:1 i 1/2 kg
mięsa (wieprzowego, drobiowego, wołowego w dowolnych proporcjach)1/2 kg
wątróbki drobiowej lub wieprzowej (ja dałam wieprzową)Smakowita pajda (im więcej tym pasztet będzie bardziej "smarowny")2 czerstwe
bułki namoczone w rosole lub wodzie
włoszczyzna1
cebula3
jajkasól,
pieprzmajeranekinne ulubione
przyprawyMięso umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać
wodą w dużym garnku i dodać oczyszczone warzywa. Gotować jak rosół czyli powoli na małym ogniu.Kiedy
mięso zmięknie odstawić do przestudzenia. W tym czasie namoczyć czerstwe
bułki.Wystudzone
mięso i warzywa zmielić w maszynce do
mielenia mięsa. Mielimy wszystko łącznie z
pietruszką,
selerem i
cebulą. Dodajemy odciśnięte
bułki,
jajka, smakowitą pajdę i
przyprawy. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do blachy, ja miałam kwadratowa o wymiarach 25x25 cm. Pieczemy około 1 - 1,5 godziny.
