Wykonanie
Kotlety mielone - robię je bardzo często, dlatego że są szybkie w wykonaniu, robię je w czasie kiedy gotują się
ziemniaki. Do tego lubią je moje dzieci, mąż. Wymyślam tylko to, co można dołożyć do środka, wydaje mi się ze takie trochę wymyślę są lepsze :) Dziś propozycja z
ryżem.

Składniki na 8 kotletów:- 0,5 kg
mięsa zmielonego z
łopatki- 1
jajo- 50 g
ryżu- 1 mała
cebula- pieprz/sól oraz
tymianek jako
przyprawy-
bułka tarta-
olej do smażeniaWykonanie :
Ryż ugotować na sypko, ja jeżeli gotuje we woreczku, to zużywam pół porcji.
Mięso zemleć, lub poprosić wcześniej w sklepie o zmielenie.
Cebulkę pokroić drobno.W naczyniu ułożyć
mięso,
ryż,
cebulę, wbić
jajo, można dołożyć trochę
kaszy manny lub
bułki tartej by masa była bardziej zbita. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
tymiankiem. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Formować kuleczki, spłaszczyć je i obtoczyć w
bułce tartej (niektórzy obtaczają tez w
jajku, ale uważam że nie jest to konieczne).Na patelni rozgrzać tłuszcz, zmniejszyć moc palnika, i smażyć
mięso na rumiany kolor po obu stronach.U mnie podane z
buraczkami, młodymi
ziemniakami i
koperkiem :)Smacznego !

