ßßß
Składniki na 8 kotletów:- 0,5 kg mięsa zmielonego z łopatki- 1 jajo- 50 g ryżu- 1 mała cebula- pieprz/sól oraz tymianek jako przyprawy- bułka tarta-olej do smażeniaWykonanie :Ryż ugotować na sypko, ja jeżeli gotuje we woreczku, to zużywam pół porcji. Mięso zemleć, lub poprosić wcześniej w sklepie o zmielenie. Cebulkę pokroić drobno.W naczyniu ułożyć mięso, ryż, cebulę, wbić jajo, można dołożyć trochę kaszy manny lub bułki tartej by masa była bardziej zbita. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Formować kuleczki, spłaszczyć je i obtoczyć w bułce tartej (niektórzy obtaczają tez w jajku, ale uważam że nie jest to konieczne).Na patelni rozgrzać tłuszcz, zmniejszyć moc palnika, i smażyć mięso na rumiany kolor po obu stronach.U mnie podane z buraczkami, młodymi ziemniakami i koperkiem :)Smacznego !
