Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego.Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych.Potrzebujemy:-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg-3 plastry boczku wędzonego lub surowego-cebulę-3 marchewki-ogórek kiszony-2 ząbki czosnku-ketchup-przyprawę do mięs-olej-kawałek poraSzynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Plastry delikatnie tłuczemy,posypujemy je przyprawą do mięs.Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki.Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą.Plastry szynki smarujemy ketchupem.Na brzegu plastra układamy słupki marchewki, ogórka, boczku i cebulki.Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.Zraziki układamy na patelni z rozgrzanym olejem i rumienimy ze wszystkich stron.Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego a na patelnię przekładamy pokrojone warzywa.Gdy się zeszklą przekładamy do naczynia na zrazy.Dolewamy 0,5 szklanki wodyprzykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Gotowe.Możemy je podać z frytkami i surówką zimową.Smacznego!