Wykonanie
Tymi
pieczarkami podbiłam
kubki smakowe domowników i gości. Wyszły na prawdę wyśmienite , wypełnione po brzegi pysznym farszem bolognese z
serem żółtym rozpływają się w ustach. Polecam serdecznie jako przystawkę lub dodatek do dania głównego –
sałaty z warzywami i / lub pieczonych
ziemniakówSkładniki:10 dużych
pieczarek400 g zmielonej
szynki wieprzowej300 g
boczku wędzonego1
marchewka1
pietruszkapor -biała część1
cebula4 ząbki
czosnku200 ml
czerwonego wina400 g passaty pomidorowej2 łyżki
ziół prowansalskichsól ,
pieprz150 g. tartego
sera żółtegoPrzygotowanie:Warzywa obrać , umyć , osuszyć.
Boczek pokroić w małą kostkę , przesmażyć a gdy wytopi tłuszcz dodać
mięso mielone , pokrojoną drobno
cebulę ,
czosnek oraz korzonki
pieczarek.Dołożyć
pora oraz startą na drobnych oczkach
marchewkę i
pietruszkę , smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.Całość podlać
winem , dusić do wyparowania płynu.Dodać passatę
pomidorową , doprawić
ziołami prowansalskimi ,
solą i
pieprzem , wsypać większość
sera żółtego.Dokładnie wymieszać , podgrzewać do zgęstnięcia sosu.Obrane kapelusze
pieczarek napełniać obficie farszem , ułożyć na blaszce , posypać pozostałym
serem żółtym.Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego