ßßß

Składniki:10 dużych pieczarek400 g zmielonej szynki wieprzowej300 g boczku wędzonego1 marchewka1 pietruszkapor -biała część1 cebula4 ząbki czosnku200 ml czerwonego wina400 g passaty pomidorowej2 łyżki ziół prowansalskichsól , pieprz150 g. tartego sera żółtegoPrzygotowanie:Warzywa obrać , umyć , osuszyć.Boczek pokroić w małą kostkę , przesmażyć a gdy wytopi tłuszcz dodać mięso mielone , pokrojoną drobno cebulę , czosnek oraz korzonki pieczarek.Dołożyć pora oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę , smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.Całość podlać winem , dusić do wyparowania płynu.Dodać passatę pomidorową , doprawić ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem , wsypać większość sera żółtego.Dokładnie wymieszać , podgrzewać do zgęstnięcia sosu.Obrane kapelusze pieczarek napełniać obficie farszem , ułożyć na blaszce , posypać pozostałym serem żółtym.Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.


Smacznego