Wykonanie

Trochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z
jabłkami w roli głównej.Przygotowujemy:-12-15
jabłek-kilka
śliwek-
goździki-
mąkę-
cukier puder-
margarynę-2
jajka-
proszek do pieczenia-
aromat śmietankowy
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.

Przygotowujemy
syrop:-gotujemy 3 szklanki
wody z 2 szklankami
cukru-do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku
cytrynowego
Do wrzącego
syropu wkładamy
jabłka.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając.Wyciągamy i studzimy.
Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu..
Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto.Do miski wsypujemy:-1,5 szklanki
mąki-0,5 szklanki
cukru pudru-0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodajemy:-10 dkg
margaryny-1
jajko-
aromat śmietankowyZagniatamy ciasto.

Cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki, którymi wykładamy foremki.Inny, dłuższy pasek ciasta tniemy na wąskie paseczki.

Na surowe ciasto kładziemy
jabłko i owijamy je dookoła paseczkiem ciasta, które będzieimitowało ponacinaną skórkę. Aby paseczek nie zsuwał się po
jabłku musimy dolny koniecumieścić pod
jabłkiem. Paseczki można łączyć.Paseczek kończy się w otworku
jabłka, dociskamy go kawałkiem
śliwki lub innego
owocu.Nie może zabraknąć wersji dla dzieci i tu zamiast imitacji skórki pojawia się czapeczkawykonana z ciasta.W środku
jabłka jest
śliwka lub
dżem.Oczy i nosek naszego ludzika robimy z
goździków.Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp. 180 st. C.

Po upieczeniu wyjmujemy z foremek.




Forma ozdobienia i podania na stół według uznania.Jak to smakuje?Warto się koniecznie przekonać.

Smacznego!