Wykonanie
Sałatka z
fasolą czarne oczko to drugie na blogu senegalskie danie (po zupie z
masłem orzechowym i
szpinakiem). Wcale nie jest skomplikowana, a składniki są łatwo dostępne, może z wyjątkiem tej odmiany
fasoli, ale zawsze można ją zastąpić inną. Całość smakuje bardzo świeżo, a dzięki
ostrej papryce jest odpowiednio pikantna.
Brązowy ryż to opcjonalny dodatek, ale dzięki niemu
sałatka staje się bardziej sycąca i może być np. daniem obiadowym.Senegalska
sałatka z
fasolą czarne oczko- mały pęczek
pietruszki- sok z 1
limonki- 3 łyżki
oliwy- 400g ugotowanej
fasoli czarne oczko- 1
ostra papryczka- 1/4 łyżeczki
chili w płatkach- 4
dymki- 1
papryka- 3 małe
pomidory- 1
ogórek-
sól,
pieprz- 100g
brązowego ryżu (opcjonalnie)1) W dużej misce wymieszać posiekaną
pietruszkę,
sok z limonki i
oliwę.2) Dodać
fasolę czarne oczko, posiekaną
ostrą papryczkę,
chili w płatkach, posiekane
dymki oraz pokrojone w kostkę:
paprykę,
pomidory i
ogórek.3) Doprawić
solą i
pieprzem i podawać z ugotowanym w międzyczasie
ryżem.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 370 kcal