Wykonanie

Czasem, nawet na niedzielę, przydaje się szybki przepis na obiad. Proponuję wypróbować wtedy ten na pyszną, nietypową zupę
kokosową z
papryką i
fasolą czarne oczko (którą oczywiście można zastąpić inną odmianą czy jakąś ich mieszanką). Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym oryginalna w smaku - lekko kwaśna (choć można użyć tyle
soku z cytryny albo
limonki, ile się lubi, a nawet go pominąć), doprawiona aromatycznymi
przyprawami i odrobinę pikantna. Dobra na rozgrzanie, a jednocześnie bardzo świeża w smaku. Ugotowałam ją całkiem niedawno, ale już myślę, żeby to powtórzyć. Wam z pewnością też przypadnie do gustu.

Zupa kokosowa z
fasolą czarne oczko- 1/2 łyżki
oleju- 2
dymki- 1/2
czerwonej papryki- 1
papryczka chili- 1 ząbek
czosnku- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry- 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku- 1/2 łyżeczki
curry- 1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego- 1
pomidor- 1/2 ekologicznej
warzywnej kostki rosołowej- 400g odsączonej
fasoli czarne oczko ze słoika- 1 puszka
mleka kokosowego (400ml)- sok z 1/2
cytryny (można trochę mniej)-
sól,
pieprz1) Rozgrzać
olej w garnku z grubym dnem.2) Wrzucić posiekane białe części
dymek, pokrojoną w kostkę
paprykę i posiekaną
papryczkę chili oraz
czosnek i smażyć przez kilka minut, mieszając.3) Dodać
kolendrę,
tymianek,
curry i
ziele angielskie i smażyć przez kolejną minutę.4) Wrzucić pokrojonego w kostkę
pomidora i gotować przez 2 minuty.5) Dodać
kostkę rosołową,
fasolę oraz
mleko kokosowe.6) Gotować przez 10 minut, po czym wyłączyć ogień, wmieszać większość posiekanych zielonych części
dymek i
sok z cytryny i ewentualnie doprawić.7) Przelać do misek i posypać resztą posiekanej
dymki.Przepis na zupę, który trochę zmieniłam, pochodzi stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal