Wykonanie
Zrobiłam tę zupę wczoraj na obiad i od razu wiedziałam, że chętnie przygotowywałabym ją w każdą sobotę! I niedzielę, i poniedziałek... Oczywiście przesadzam, ale to nie zmienia faktu, że była przepyszna. Smakowała wszystkim, bo łączy w sobie to, co najlepsze.
Ciecierzyca, ostro przyprawiony
kurczak, do tego moje ulubione
daktyle. Tyle smaków w jednym daniu! A ten zapach... Na pewno wykorzystam jeszcze ten przepis, który jest moją wariacją na temat. Mam nadzieję, że udaną. Bardzo lubię takie połączenia ostrych i słodkich składników, pierwsze danie na moim blogu to przecież meksykański gulasz z dodatkiem
owoców.I nawet zerwałam się właśnie z pewnego zebrania, żeby zdążyć jeszcze dzisiaj napisać o tym daniu;)

Harira- podwójna
pierś z kurczaka- po 1 łyżeczce: kuminu,
imbiru,
chili,
słodkiej papryki,
cynamonu, cząbru- szczypta
soli- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1
marchew- kilka
liści laurowych- 1
cukinia- 40g
rodzynek- 40g posiekanych
daktyli- puszka
ciecierzycy- sok z połowy
cytryny- posiekana
natka pietruszkiPokroić
kurczaka na małe kawałki i wymieszać z
przyprawami i
solą.W garnku zeszklić posiekaną
cebulę i
czosnek, podsmażyć
mięso.Dolać odpowiednią ilość
wody i dodać pokrojoną w plastry
marchew i
liście laurowe; gotować ok. 10 minut.Dodać pokrojoną w plastry
cukinię i
suszone owoce, gotować odpowiednio długo, na koniec dodać resztę składników i jeszcze podgrzać.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 360 kcal