Wykonanie
W moim świecie dalej rządzi
dynia, dlatego zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjny
makaron z
dynią i
grzybami w przepysznym,
śmietanowo -
serowym sosie. Jego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 30 minut, wiec jest to świetna propozycja na szybki i sycący obiad.Sos z
dynią i
grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto z patelni nim gotowe danie podałam mojej Rodzinie :) Jest bardzo kremowy i aromatyczny, pachnie cudnie
grzybami i mogłabym go jeść nawet bez
makaronu :)Do potrawy użyłam
suszonych grzybów, bo akurat takich miałam końcówkę, ale śmiało możecie zastąpić je świeżymi
grzybami i zamiast zalewać je gorąca
wodą, tak jak w przypadku suszonych, przesmażyć je z
cebulką przed dodaniem dyni.
Parmezan też spokojnie możecie zastąpić innym, tańszym
serem, ważne by był twardy i miał ostrzejszy smak.Jestem pewna, że te proste i pyszne danie Was zachwyci :)SKŁADNIKI:350-400 g
makaronu (użyłam tagliatelle)500 g dyni (ważona ze skórką, po obraniu około. 430 g)2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła40 g
suszonych grzybów (lub 150 g świeżych, np. podgrzybków albo
borowików)1 szklanki gorącej
wody0,5 szklanki słodkiej
śmietanki50 g
parmezanu (lub innego twardego,
ostrego sera)szczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki siekanego świeżego
tymianku lub 1 łyżka suszonego
sól i
pieprz do smakuWYKONANIE:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Grzyby zalej gorącą
wodą i odstaw na później. Jeśli używasz świeżych
grzybów dodaj je na patelnię razem z
cebulą i przesmaż nim dodasz
dynię.
Dynię pokrój w większą kostkę (np. 2,5 cm x 2,5 cm).Na patelni rozgrzej
oliwę oraz
masło i zeszklij na tym
cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj starty na tarce o drobnych oczkach
czosnek i pokrojoną
dynię. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś całość około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie dolej gorącą
wodę wraz z
grzybami,
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz do smaku, zamieszaj i ponownie duś kolejne 10 minut (lub chwilę dłużej) do miękkości dyni i
grzybów.Na koniec dolej
śmietankę i dosyp
tymianek oraz
parmezan. Wymieszaj, przesmaż wszystko 1-2 minuty. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę
wody i ewentualnie dopraw ponownie do smaku.
Makaron wyłóż na talerze i polej sosem z warzywami. Gotowe! Smacznego!