Wykonanie
Dla odmiany Kadaifi nazywane również„włosami babci”Ciasto, którym zajadałam się podczas pobytu w Egipcie,ale było to ciasto słodkie a takie pokażę niebawem :-)Zdradzę Wam tylko, że jest obłędnie słodkie ale też nie sposób go nie polubić!Jest wytwarzane z cienkich nitek
ciasta filo,w które jak w paszteciki owijane jest słodkie
miodowo -
orzechowe nadzienie.Uformowane wyroby układane są na natłuszczonych blachach i poddane wypiekowi.Dopiero po wypieczeniu kadaifi zalewa się
syropem.Ale u mnie dziś kadaifi wytrawne z nadzieniem
szpinakowym.Nie wiedziałam zupełnie jak to wyjdzie ale miło się dałam zaskoczyćgdyż wyszło rewelacyjnie.Chrupkie, lekkie a to ważne i cała masa
szpinaku z
czosnkiem i
parmezanem!Nic wielkiego a jakie smaczne :-)Kadaifi można zakupić w opakowaniach 450g mrożone a produkują go dwie firmyzatem różnica w cenie znaczna bo aż połowa ceny!Ciasto pochodzi z Grecji ale
jada się je również w krajach arabskich.Polecam spróbować!P.S Chciałabym podziękować za wyłonienie mojego przepisu w konkursie Szlachetny smak i nagrodzenie go upominkiem klik, którym była ulubiona moja zielona
herbata!Dziękuję bardzo Agnieszko!
mojego przepisuSkładniki: na 4 porcje125g mrożonego ciasta Kadaifi4 łyżki
oliwy z oliwek (może być aromatyczna z
czosnkiem)1 łyżka
masła 82%
sól,
pieprz do smaku1 ząbek
czosnku125g
mrożonego szpinaku ( użyłam w kulkach)
parmezanPrzygotowanie:Ciasto rozmrozić i oddzielić włókna palcamitak by zrobiło się puszyste.Podzielić je na 4 części i ładnie zwinąć w gniazda.Przełożyć do kokilek lub blaszki muffinkowej.
Szpinak wrzucić do garnka, gotować na małym ogniudo odparowania
wody.Dodać łyżkę
masła, zmiażdżony
czosnek,
sól,
pieprzoraz łyżkę
parmezanu.Przełożyć po kopiastej łyżce
szpinaku na środek ciasta Kadaifi rozkładającresztę włókien na boki kokilek. Polać każdą porcję łyżką
oliwy z oliwek i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'Smacznego!Dodaję do akcji: