ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe Kadaifi

Szpinakowe Kadaifi

nazwa

Wykonanie

Dla odmiany Kadaifi nazywane również
„włosami babci”
Ciasto, którym zajadałam się podczas pobytu w Egipcie,
ale było to ciasto słodkie a takie pokażę niebawem :-)
Zdradzę Wam tylko, że jest obłędnie słodkie ale też nie sposób go nie polubić!
Jest wytwarzane z cienkich nitek ciasta filo,
w które jak w paszteciki owijane jest słodkie miodowo - orzechowe nadzienie.
Uformowane wyroby układane są na natłuszczonych blachach i poddane wypiekowi.
Dopiero po wypieczeniu kadaifi zalewa się syropem.
Ale u mnie dziś kadaifi wytrawne z nadzieniem szpinakowym.
Nie wiedziałam zupełnie jak to wyjdzie ale miło się dałam zaskoczyć
gdyż wyszło rewelacyjnie.
Chrupkie, lekkie a to ważne i cała masa szpinaku z czosnkiem i parmezanem!
Nic wielkiego a jakie smaczne :-)
Kadaifi można zakupić w opakowaniach 450g mrożone a produkują go dwie firmy
zatem różnica w cenie znaczna bo aż połowa ceny!
Ciasto pochodzi z Grecji ale jada się je również w krajach arabskich.
Polecam spróbować!
P.S Chciałabym podziękować za wyłonienie mojego przepisu w konkursie Szlachetny smak i nagrodzenie go upominkiem klik, którym była ulubiona moja zielona herbata!
Dziękuję bardzo Agnieszko!
mojego przepisu
Składniki: na 4 porcje
125g mrożonego ciasta Kadaifi
4 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyczna z czosnkiem)
1 łyżka masła 82%
sól, pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
125g mrożonego szpinaku ( użyłam w kulkach)
parmezan
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić i oddzielić włókna palcami
tak by zrobiło się puszyste.
Podzielić je na 4 części i ładnie zwinąć w gniazda.
Przełożyć do kokilek lub blaszki muffinkowej.
Szpinak wrzucić do garnka, gotować na małym ogniu
do odparowania wody.
Dodać łyżkę masła, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz
oraz łyżkę parmezanu.
Przełożyć po kopiastej łyżce szpinaku na środek ciasta Kadaifi rozkładając
resztę włókien na boki kokilek. Polać każdą porcję łyżką oliwy z oliwek i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/02/szpinakowe-kadaifi.html