Dwa główne składniki czyli kasza gryczana i szpinak. Do tego tarty parmezan, który pod wpływem ciepła delikatnie rozpuszcza się scalając kotleciki.200 g ugotowanej kaszy gryczanej160 g mrożonego szpinaku30 g parmezanu1 ząbek czosnku1 łyżka masła klarowanego1 łyżka śmietany 18%sól, pieprzgałka muszkatałowaKaszę wcześniej gotujemy na sypko. Szpinak rozmrażamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Dodajemy czosnek i rozmrożony szpinak razem z wodą. Odparowywujemy wodę i kiedy na patelni nie będzie wody dajemy 1 łyżkę śmietany, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Dokladnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.W naczyniu mieszamy kaszę gryczaną, szpinak oraz parmezan. Doprawiamy do smaku. Konsystencja powinna być taka aby spokojnie można było uformować kotlety. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne można dodać bułkę tartą.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez ok 15 minut.