ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku

Kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Dwa główne składniki czyli kasza gryczana i szpinak. Do tego tarty parmezan, który pod wpływem ciepła delikatnie rozpuszcza się scalając kotleciki.
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
160 g mrożonego szpinaku
30 g parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
Kaszę wcześniej gotujemy na sypko. Szpinak rozmrażamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Dodajemy czosnek i rozmrożony szpinak razem z wodą. Odparowywujemy wodę i kiedy na patelni nie będzie wody dajemy 1 łyżkę śmietany, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Dokladnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
W naczyniu mieszamy kaszę gryczaną, szpinak oraz parmezan. Doprawiamy do smaku. Konsystencja powinna być taka aby spokojnie można było uformować kotlety. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne można dodać bułkę tartą.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez ok 15 minut.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/kotlety-z-kaszy-gryczanej-i-szpinaku