ßßß
Rewelacyjny, letni obiad dla całej rodziny! Przepyszny Makaron Caprese (na wzór klasycznej sałatki) z pysznym pomidorowym sosem ze świeżych pomidorów i delikatną mozzarellą. Ekspresowy obiad, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut (tylko tyle, ile gotuje się makaron), a efekt Was zachwyci:)Do dania użyłam pełnoziarnistego makaronu, ale z powodzeniem możecie go zastąpić zwykłym. Trzy główne składniki oraz kilka dodatków i wyczarujecie wyjątkowo pyszną, i prostą potrawę. Spróbujcie koniecznie, a zapewniam Was, ze Makaron Caprese na stałe zagości w Waszym codziennym menu :)SKŁADNIKI (na około 2 porcje):200 g makaronu pełnoziarnistego (lub zwykłego) np. rurki3 dojrzałe pomidory (polecam malinowe)0,5 średniej cebuli2 ząbki czosnkugarść listków bazylii2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka masła (opcjonalnie)0,5 łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowe)odrobina płatków chili lub mielonej ostrej paprykisólświeżo zmielony pieprz1-2 kulki mozzarelliWYKONANIE:Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.W międzyczasie pomidory natnij od dołu lekko na krzyż i sparz je wrzątkiem. Po kilku minutach obierz je ze skóry, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przez 1-2 minuty posiekaną w kostkę cebulę, od czasu do czasu mieszając. Dodaj starty na tarce o drobniutkich oczkach czosnek i podgrzewaj jeszcze 1 minutę, mieszając.Dorzuć pokrojone pomidory, sól, pieprz do smaku, odrobinę płatków chili, masło, cukier (opcjonalnie), posiekane listki bazylii (kilka odłóż do ozdoby) i podgrzewaj całość przez około 4-5 minut, aż połowa pomidorów się rozpadnie, a z reszty powstanie sos.Odcedzony makaron rozłóż na talerze, polej sosem z pomidorami, a następnie dodaj poszarpaną na kawałki mozzarellę. Danie ozdób pozostałymi listkami bazylii. Gotowe! Smacznego!