Wykonanie
Rewelacyjny, letni obiad dla całej rodziny! Przepyszny
Makaron Caprese (na wzór klasycznej sałatki) z pysznym
pomidorowym sosem ze świeżych
pomidorów i delikatną
mozzarellą. Ekspresowy obiad, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut (tylko tyle, ile gotuje się
makaron), a efekt Was zachwyci:)Do dania użyłam pełnoziarnistego
makaronu, ale z powodzeniem możecie go zastąpić zwykłym. Trzy główne składniki oraz kilka dodatków i wyczarujecie wyjątkowo pyszną, i prostą potrawę. Spróbujcie koniecznie, a zapewniam Was, ze
Makaron Caprese na stałe zagości w Waszym codziennym menu :)SKŁADNIKI (na około 2 porcje):200 g
makaronu pełnoziarnistego (lub zwykłego) np. rurki3 dojrzałe
pomidory (polecam
malinowe)0,5 średniej
cebuli2 ząbki
czosnkugarść listków
bazylii2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
masła (opcjonalnie)0,5 łyżeczki
cukru (jeśli
pomidory są kwaskowe)odrobina
płatków chili lub mielonej
ostrej paprykisólświeżo zmielony
pieprz1-2 kulki
mozzarelliWYKONANIE:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.W międzyczasie
pomidory natnij od dołu lekko na krzyż i sparz je wrzątkiem. Po kilku minutach obierz je ze skóry, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki.Na patelni rozgrzej
oliwę i podsmaż na niej przez 1-2 minuty posiekaną w kostkę
cebulę, od czasu do czasu mieszając. Dodaj starty na tarce o drobniutkich oczkach
czosnek i podgrzewaj jeszcze 1 minutę, mieszając.Dorzuć pokrojone
pomidory,
sól,
pieprz do smaku, odrobinę
płatków chili,
masło,
cukier (opcjonalnie), posiekane listki
bazylii (kilka odłóż do ozdoby) i podgrzewaj całość przez około 4-5 minut, aż połowa
pomidorów się rozpadnie, a z reszty powstanie sos.Odcedzony
makaron rozłóż na talerze, polej sosem z
pomidorami, a następnie dodaj poszarpaną na kawałki
mozzarellę. Danie ozdób pozostałymi listkami
bazylii. Gotowe! Smacznego!