Wykonanie

Uwielbiam łączyć różne rodzaje
mięsa z
owocami, dlatego zaszalałam z
kurczakiem i
truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego
kurczaka z słodko-winnym
sosem balsamicznym z
truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was.
Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza nim - na zwykłej patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych
truskawek).
Ocet balsamiczny, wymieszany z
miodem i
przyprawami oraz
truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym
mięsem kurczaka.
Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką
sałatką, u mnie to
roszponka z
kozim serem, skropiona
oliwą z oliwek.
Kurczaka z
truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z
kurczakiem w
mozarelli i w
ciescie fransuskim :) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na 2 porcje):2
filety z kurczaka1,5 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1,5 łyżeczki suszonego
tymianku0,5 łyżeczki
ostrej papryki lub
płatków chilisólpieprz2 łyżki
oliwy z oliwek2 szklanki
truskawek3 łyżki
octu balsamicznego3 pełne łyżeczki
miodu (użyłam lipowego)1 łyżka
oliwy z oliwek0,5 łyżeczki
masłasólpieprzWYKONANIE:FILETY:
Oliwę wymieszaj z
przyprawami:
słodką papryką,
solą,
pieprzem,
ostrą papryką (lub
płatkami chili) i
tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety.
Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu je grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Opiekaj
mięso około 4 minuty z każdej strony.SOS:W garnuszku wymieszaj
ocet balsamiczny z
miodem,
oliwą,
masłem,
solą i
pieprzem. Zagotuj całość. Gdy sos zacznie wrzeć gotuj go jeszcze jakieś 3-4 minuty, aby odrobinkę zgęstniał. Dodaj pokrojone na połówki
truskawki i gotuj sos jeszcze 2-3 minuty.Gotowe filety rozłóż na talerzu i polej sosem w
truskawkami. Podawaj je z
sałatą, np.
roszponką z
kozim serem,
fetą lub
ricottą. Gotowe! Smacznego!


