ßßß
Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza nim - na zwykłej patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na 2 porcje):2 filety z kurczaka1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1,5 łyżeczki suszonego tymianku0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chilisólpieprz2 łyżki oliwy z oliwek2 szklanki truskawek3 łyżki octu balsamicznego3 pełne łyżeczki miodu (użyłam lipowego)1 łyżka oliwy z oliwek0,5 łyżeczki masłasólpieprzWYKONANIE:FILETY:Oliwę wymieszaj z przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, ostrą papryką (lub płatkami chili) i tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety. Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu je grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Opiekaj mięso około 4 minuty z każdej strony.SOS:W garnuszku wymieszaj ocet balsamiczny z miodem, oliwą, masłem, solą i pieprzem. Zagotuj całość. Gdy sos zacznie wrzeć gotuj go jeszcze jakieś 3-4 minuty, aby odrobinkę zgęstniał. Dodaj pokrojone na połówki truskawki i gotuj sos jeszcze 2-3 minuty.Gotowe filety rozłóż na talerzu i polej sosem w truskawkami. Podawaj je z sałatą, np. roszponką z kozim serem, fetą lub ricottą. Gotowe! Smacznego!

