Wykonanie
Największy blog kulinarny naszego
kraju urzekł nas ostatnio przepisem na grillowane
piersi z kurczaka z
truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne
filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi
truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie
panom :)

Składniki:2
piersi z kurczaka (promocję -20% na cały
drób znajdziecie TUTAJ)5 łyżek
octu balsamicznego4 łyżki
oliwy2 łyżki
miody2 łyżeczki
płatków chili3 łyżeczk
soku z limonki1 łyżeczka skórki z
limonki1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka świeżych listków
rozmarynuŚwieżo mielony
pieprz,
sólOkoło 1 szklanki pokrojonych
truskawekFilety z kurczaka myjemy oraz suszymy. Oprószamy z obu stron świeżo mielonym
pieprzem oraz
solą. Następnie układamy je w głębokim talerzu i dodajemy
przyprawy:
chili,
paprykę,
rozmaryn, skórkę oraz jedną łyżeczką
soku z limonki i 2 łyżki
oliwy. Całość mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy
ocet balsamiczny,
miód, 2 łyżeczki
soku z limonki, 2 łyżki
oliwy,
sól,
pieprz oraz
truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na
mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z
truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym
rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i
sałatką.

