Wykonanie
W całym tym moim gotowaniu naprawdę staram się myśleć o innych. I choć przemycam swoje smaki do wszystkiego to staram się podążać za gustami znajomych. Zadanie było proste. Grillowana
pierś z kurczaka. Najlepsza oczywiście w jakiejś marynacie. No więc proszę. Ta marynata doskonale nadaje się do drobiu. Podkreśla smak. Ale nie tylko
mięsa warzyw także. Jest bardzo aromatyczna i trochę słodka. Po prostu świetna. Wszystkim smakowało. Tak słyszałam:)

Składniki:4
piersi z kurczaka5- 6 łyżek
oliwy2 łyżki
masłamała
cebula pokrojona w drobną kostkę2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
płatków chili2 łyżki
ketchupu2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
sosu worcestershiresólpieprzWykonanie:
Oliwę i
masło roztop w rondelku. Dodaj
cebulę. Przypraw
sola i
pieprzem. Podsmaż aż
cebula zrobi się miękka. Dodaj pozostałe składniki marynaty i gotuj na małym ogniu przez ok 15 minut. Jeśli wolisz możesz zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Ja pozostawiłam jednak nierozdrobnione kawałki. Marynatę przelej do miski i włóż do niej
mięso kiedy lekko przestygnie. Marynuj
mięso lub warzywa przez kilka godzin. Marynatę zużyj od razu lub przechowuj w lodówce przez tydzień.Smacznego!