Wykonanie
Walentynki tuż tuż, zatem dziś moja kolejna propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z
lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego,
czekoladowego spodu, dużej porcji
lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych
truskawkami.Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie
spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut. Pralinki robi się z
mleka skondensowanego,
masła i
kakao, które należy gotować do konsystencji bardzo gęstej masy. Do pralinek użyłam mrożonych
truskawek, nie rozmrażałam ich wcześniej, dzięki
czemu praliny pięknie się trzymają. W sezonie oczywiście świeże
truskawki są jak najbardziej wskazane:)Jeśli nie macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego
tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę:)) Na pewno będzie zachwycona!SKŁADNIKI NA SPÓD
CZEKOLADOWY:4
jajka w temp. pokojowej (
białka i
żółtka oddzielnie)1 szklanka
cukru0,75 szklanki letniego
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki ciemnego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA PRALINY:1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego50 g
masła4 łyżeczki ciemnego
kakao1 opakowanie mrożonych
truskawekczekoladowa posypkaDODATKOWO:1 litr
lodów kawowych (lub innych ulubionych)WYKONANIE:SPÓD
CZEKOLADOWY:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym
żółtku i
cukier, utrzyj masę na gładko.Dolej
mleko na przemian wsypując
mąkę wymieszaną z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut .PRALINY:Podgrzej w garnuszku
mleko skondensowane z
masłem oraz
kakao i gotuj około 10-15 minut, aż masa mocno zgęstnieje i będzie widać podczas mieszania dno garnka. Ostudź.Dłonie posmaruj
masłem, nabieraj po kawałku masy, roluj kulki, po czym spłaszcz je w dłoni i kładź po jednej zamrożonej
truskawce. Ponownie formuj kulki i każdą kulkę obtocz w posypce.Pozostaw kulki w lodówce przez około 30 minut do schłodzenia.SKŁADNIE
TORTU:Na wystudzony spód wyłóż
lody (najlepiej łyżką do
lodów, ale niekoniecznie), a na nie poukładaj praliny. Podawaj od razu. Gotowe! Smacznego!
Follow my blog with Bloglovin