ßßß Cookit - przepis na TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete)

TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete)

nazwa

Wykonanie

Walentynki tuż tuż, zatem dziś moja kolejna propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami.
Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut. Pralinki robi się z mleka skondensowanego, masła i kakao, które należy gotować do konsystencji bardzo gęstej masy. Do pralinek użyłam mrożonych truskawek, nie rozmrażałam ich wcześniej, dzięki czemu praliny pięknie się trzymają. W sezonie oczywiście świeże truskawki są jak najbardziej wskazane:)
Jeśli nie macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę:)) Na pewno będzie zachwycona!
SKŁADNIKI NA SPÓD CZEKOLADOWY:
4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka cukru
0,75 szklanki letniego mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA PRALINY:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
50 g masła
4 łyżeczki ciemnego kakao
1 opakowanie mrożonych truskawek
czekoladowa posypka
DODATKOWO:
1 litr lodów kawowych (lub innych ulubionych)
WYKONANIE:
SPÓD CZEKOLADOWY:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko.
Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut .
PRALINY:
Podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem oraz kakao i gotuj około 10-15 minut, aż masa mocno zgęstnieje i będzie widać podczas mieszania dno garnka. Ostudź.
Dłonie posmaruj masłem, nabieraj po kawałku masy, roluj kulki, po czym spłaszcz je w dłoni i kładź po jednej zamrożonej truskawce. Ponownie formuj kulki i każdą kulkę obtocz w posypce.
Pozostaw kulki w lodówce przez około 30 minut do schłodzenia.
SKŁADNIE TORTU:
Na wystudzony spód wyłóż lody (najlepiej łyżką do lodów, ale niekoniecznie), a na nie poukładaj praliny. Podawaj od razu. Gotowe! Smacznego!
Follow my blog with Bloglovin
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/02/tort-brigadeiro-z-lodami-torta-de.html