Wykonanie
Tarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za
dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie
purre z dyni połączyłam z
mascarpone i
ricottą i zapiekłam je na
kokosowo-maślanym spodzie z
ciasteczek. Po nocy spędzonej w lodówce wierzch tarty posmarowałam moim najnowszym odkryciem,
dyniowo-
pomarańczowym curdem, który prezentowałam Wam wczoraj:)
Tarta ma bardzo kremową konsystencję, jest aksamitna i totalnie rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi
curdu jest wyrazista w smaku i doskonale smakuje z filiżanką
kawy z mlekiem. Bardzo Wam polecam!SKŁADNIKI NA
KOKOSOWO-
MAŚLANY SPÓD:250 g
ciastek o smaku maślanym (użyłam "Łakotki")70 g
wiórków kokosowych100 g
masłaSKŁADNIKI NA MASĘ
DYNIOWĄ:550 g miąższu z dyni*200 g
mascarpone200 g
ricotty (lub
serka kremowego: np. Delfiko, Piątnica, Philadelfia)2
jajka2
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
brązowego cukruskórka otarta z 1 dużej
pomarańczy3/4 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejNA WIERZCH
DYNIOWO-
POMARAŃCZOWY CURD:3/4-1 szklanki
dyniowo-
pomrańczowego curdu z tego przepisuWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .
KOKOSOWO-
MAŚLANY SPÓD:W malakserze zmiel na drobny piasek
ciasteczka, dodaj do nich roztopione
masło i
wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko krótko zmiksuj.Przesyp całość do formy do tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm .Wstaw formę ze
spodem do lodówki.MASA DYNIOWA:W malakserze umieść puree z dyni,
mascarpone,
ricottę,
jajka,
żółtka,
mąkę ziemniaczaną,
cukier, skórkę z
pomarańczy,
cynamon i
gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.Przełóż powstałą masę na schłodzony spód
ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut, aż wierzch będzie ścięty przy lekkim dotknięciu palcem. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.Ostudzoną tartę wsadź do lodówki na minimum 6 h, najlepiej na całą noc .Po tym czasie posmaruj wierzch tarty
dyniowo-
pomarańczowym curdem i udekoruj według uznania. Gotowe! Smacznego!* Jak zrobić miąższ z dyni:
Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij
dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do tarty, a resztę zostaw na inny mój
dyniowy przepis:)


