ßßß Cookit - przepis na TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE

TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Tarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z mascarpone i ricottą i zapiekłam je na kokosowo-maślanym spodzie z ciasteczek. Po nocy spędzonej w lodówce wierzch tarty posmarowałam moim najnowszym odkryciem, dyniowo-pomarańczowym curdem, który prezentowałam Wam wczoraj:) Tarta ma bardzo kremową konsystencję, jest aksamitna i totalnie rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi curdu jest wyrazista w smaku i doskonale smakuje z filiżanką kawy z mlekiem. Bardzo Wam polecam!
SKŁADNIKI NA KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:
250 g ciastek o smaku maślanym (użyłam "Łakotki")
70 g wiórków kokosowych
100 g masła
SKŁADNIKI NA MASĘ DYNIOWĄ:
550 g miąższu z dyni*
200 g mascarpone
200 g ricotty (lub serka kremowego: np. Delfiko, Piątnica, Philadelfia)
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki brązowego cukru
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
3/4 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
NA WIERZCH DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD:
3/4-1 szklanki dyniowo-pomrańczowego curdu z tego przepisu
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .
KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:
W malakserze zmiel na drobny piasek ciasteczka, dodaj do nich roztopione masło i wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko krótko zmiksuj.
Przesyp całość do formy do tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm .
Wstaw formę ze spodem do lodówki.
MASA DYNIOWA:
W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.
Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut, aż wierzch będzie ścięty przy lekkim dotknięciu palcem. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ostudzoną tartę wsadź do lodówki na minimum 6 h, najlepiej na całą noc .
Po tym czasie posmaruj wierzch tarty dyniowo-pomarańczowym curdem i udekoruj według uznania. Gotowe! Smacznego!
* Jak zrobić miąższ z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do tarty, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:)
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/08/tarta-dyniowa-na-kokosowym-spodzie.html