ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy z musem śliwkowym

Sernik dyniowy z musem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
190 g kruchych, maślanych ciasteczek
1 biała lub mleczna czekolada (użyłam białej z orzechami laskowymi)
1 łyżka masła
Masa serowa:
2 szklanki purée dyniowego* (czytaj wskazówki na dole)
skórka starta z połowy pomarańczy
450 g twarogu tłustego
500 g mascarpone
125 g serka kremowego Philedelphia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek M
2 żółtka
1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
Mus śliwkowy:
200 g dojrzałych śliwek węgierek
1 łyżka cukru
Przygotowanie
Spód:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 6 , 5 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka razem z roztopioną czekoladą i masłem zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę. Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Przygotować purée z dyni, mocno odcisnąć na sitku i odmierzyć 2 szklanki (można dać mniej).
Twaróg zmiksować w melakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).
Do misy miksera włożyć gładki twaróg, dodać purée z dyni, skórkę z pomarańczy i zmiksować na jednolitą masę, dodać mascarpone oraz Philadelphię, zmiksować. Dodać mąkę i cukier i miksować przez minutę.
Dodawać po jednym jajku i żółtka, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać kolejne jajko/żółtko gdy poprzednie będzie już połączone z masą. Na koniec wlać śmietankę i zmiksować do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić keksówkę. Zagotować wodę w czajniku.
Mus śliwkowy:
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Włożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać cukier i zmiksować na mus (mogą pozostać kawałeczki skórek). Śliwki można też rozdrobnić blenderem ręcznym (żyrafą). Powinniśmy otrzymać około 1 szklanki musu.
Gładką masę serową wylać na spód z ciasteczek. Łyżeczką wyłożyć mus śliwkowy (kłaść go na powierzchni), wykałaczką lub cienkim patyczkiem zrobić kilka "ósemek" tworząc wzorki. Ustawić na kratkę w środkowej części piekarnika.
Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 105 minut .
Wyłączyć piekarnik i przez 10 minut stopniowo otwierać drzwiczki studząc sernik. Następnie wyjąć go na stół i ostudzić.
Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy brzegach tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki i zostawić do rana następnego dnia. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.
Wskazówki
* Powstaje z dyni upieczonej w piekarniku, obranej i dokładnie odciśniętej z soku dyni. Jak upiec dynię: 2 kg dyni pokroić na mniejsze części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Dynię po ostudzeniu mocno docisnąć na sitku lub w dłoniach i zmiksować blenderem na gładkie purée . Odmierzyć 2 szklanki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_dyniowy/przepis.html