Wykonanie
SkładnikiSpód:190 g kruchych,
maślanych ciasteczek1 biała lub
mleczna czekolada (użyłam białej z
orzechami laskowymi)1 łyżka
masłaMasa serowa:2 szklanki purée
dyniowego* (czytaj wskazówki na dole)skórka starta z połowy
pomarańczy450 g
twarogu tłustego500 g
mascarpone125 g
serka kremowego Philedelphia3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki
cukru5
jajek M2
żółtka1/3 szklanki (80 ml)
śmietanki kremowej 30%Mus
śliwkowy:200 g dojrzałych
śliwek węgierek1 łyżka
cukruPrzygotowanieSpód:Dno tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 6 , 5 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka razem z roztopioną
czekoladą i
masłem zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę. Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.Masa serowa:Przygotować purée z dyni, mocno odcisnąć na sitku i odmierzyć 2 szklanki (można dać mniej).
Twaróg zmiksować w melakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do
mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).Do misy miksera włożyć gładki
twaróg, dodać purée z dyni, skórkę z
pomarańczy i zmiksować na jednolitą masę, dodać
mascarpone oraz Philadelphię, zmiksować. Dodać
mąkę i
cukier i miksować przez minutę.Dodawać po jednym
jajku i
żółtka, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku. Dodać kolejne jajko/żółtko gdy poprzednie będzie już połączone z masą. Na koniec wlać
śmietankę i zmiksować do połączenia się składników.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić keksówkę. Zagotować
wodę w czajniku.Mus
śliwkowy:
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Włożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać
cukier i zmiksować na mus (mogą pozostać kawałeczki skórek).
Śliwki można też rozdrobnić blenderem ręcznym (żyrafą). Powinniśmy otrzymać około 1 szklanki musu.Gładką masę
serową wylać na spód z
ciasteczek. Łyżeczką wyłożyć mus
śliwkowy (kłaść go na powierzchni), wykałaczką lub cienkim patyczkiem zrobić kilka "ósemek" tworząc wzorki. Ustawić na kratkę w środkowej części piekarnika.Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą
wodę z czajnika (2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 105 minut .Wyłączyć piekarnik i przez 10 minut stopniowo otwierać drzwiczki studząc sernik. Następnie wyjąć go na stół i ostudzić.Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy brzegach tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki i zostawić do rana następnego dnia. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.Wskazówki* Powstaje z dyni upieczonej w piekarniku, obranej i dokładnie odciśniętej z soku dyni. Jak upiec
dynię: 2 kg dyni pokroić na mniejsze części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu).
Dynię po ostudzeniu mocno docisnąć na sitku lub w dłoniach i zmiksować blenderem na gładkie purée . Odmierzyć 2 szklanki.