Wykonanie
SkładnikiSpód:160 - 190 g
ciasteczek czekoladowych z dziurką,
maślanych, kruchych50 g
masłaMasa serowa:1,3 kg małych dojrzałych
śliwek węgierek500 g zmielonego tłustego
twarogu500 g
mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki
cukru5
jajek1/2 szklanki (125 ml)
śmietanki kremówki 30%2 łyżeczki
cynamonu100 g ciemnej
czekolady (deserowej)100 g
mlecznej czekoladyPolewa:1/4 szklanki
śmietanki kremówki 30%2 łyżki
cukru100 g ciemnej
czekolady (deserowej lub
mlecznej)Przygotowanie
Śliwki:Najpierw należy upiec
śliwki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Śliwki umyć, osuszyć i wyłożyć na czystą dużą blachę z wyposażenia piekarnika (najlepiej szklaną). Piec przez 45 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Usunąć pestki, miąższ zebrać i wyłożyć na sitko zawieszone na misce. Odstawić na 15 minut, aby odsączyć
śliwki z soku.Następnie
śliwki lekko docisnąć, tak aby na sicie zostało około 2 szklanki (400 g) pieczonych
śliwek bez pestek. Odłożyć 1/2 szklanki
śliwek (zostaną wykorzystane w całości) a resztę zmiksować na mus w rozdrabniaczu lub za pomocą blendera. Sok z blaszki po pieczeniu
śliwek zlać i połączyć z
sokiem jaki wyciekł ze
śliwek odsączanych na sicie.Spód:Dno tortownicy o średnicy minimum 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodać roztopione
masło i jeszcze raz zmiksować . Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.Masa serowa:
Twaróg zmiksować w melakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do
mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić keksówkę. Zagotować
wodę w czajniku.Do misy miksera włożyć gładki
twaróg, dodać
mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, dodać
mąkę ziemniaczaną i
cukier, miksować przez minutę.Dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym
jajku. Dodać kolejne
jajko gdy poprzednie będzie już połączone z masą.Wlać
śmietankę wymieszaną z
cynamonem i zmiksować do połączenia się składników. Dodać mus ze
śliwek i również zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Roztopić
czekolady i ostudzić, następnie do
czekolady dodawać stopniowo, po łyżce, masę
serową za każdym razem mieszając energicznie łyżką (w
sumie dać około 10 - 12 łyżek masy serowej). Taką "zahartowaną"
czekoladę dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników.Masę
serową wylać na spód z
ciasteczek, wyrównać powierzchnię
łopatką. Na wierzchu położyć odłożone upieczone
śliwki i lekko wcisnąć je w masę, zakryć masą
serową (chodzi o to aby
śliwki były zanurzone w
masie, aby się nie wysuszyły). Sernik wstawić do piekarnika. Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą
wodę. Sernik piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni C i piec sernik przez 105 minut.Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić. Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.Odłożony
sok śliwkowy wlać do rondelka, zagotować (powinno być około 1/2 szklanki
syropu), dodać
śmietankę kremówkę i
cukier, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszając roztopić. Gładką polewę wyłożyć na sernik, rozprowadzić równo po jego powierzchni. Po ostudzeniu obkroić sernik nożem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Trzymać w lodówce bez przykrycia. W miarę upływu czasu sernik będzie coraz lepszy :-)
