Wykonanie


Opis : Sernik
dyniowo-
pomarańczowy powstał z potrzeby wykorzystania
pomarańczy w moim domu, ale równiez z obawy o to, że sam
dyniowy może nie do końca sprostać moim nadziejom, ponieważ sam
dyniowy sernik juz kiedyś piekłam, więc tym razem przydałoby się ulepszyć go o jakiś dodatkowy smak :) Sernik własnie wyszedł taki, jaki sobie wyobrażałam, choć miałam obawy co do smaku
pomarańczowego, ale okazało się, że te dwie
pomarańcze w zupełności wystarczyły, aby smak
pomarańczowy był równie wyczuwalny w serniku jak ten
dyniowy. Dodatkowo sernik zawiera
przyprawę korzenną, w moim przypadku domowej roboty, więc jesli skorzystacie z kupnej radzę dać jej trochę więcej, aby smak nie zginął, ponieważ właśnie on łączy
dynię,
pomarańczę i
ser w jedną całość. Oprócz tego mamy w nim jeszcze
bezę pomarańczową, taką, jaką prezentuje nam sernik złota rosa. Jego konsystencja jest niewatpliwie niewiarygodna, jeśli
moge użyc takiego okreslenia, bo jest to sernik zaliczany do tych jak ja je nazywam mazistych, ale jeszcze bardziej kremowych, przyblizonych do
serka mascarpone, który się w nim znajduje.Czy polecam go? Tak, z całym
sercem w pełni zasługuje na polecenie i przygotowanie go w okresie jesiennym, zimowym, a nawet świątecznym, bo zawsze możemy zaskoczyć gości czyms innym, nieoniecznie tradycyjnym sernikiem :)Pochodzenie : przepis własnyIlość : tortownica o wym. 25-26 cmSkładniki Na Spód I Boki
Ciasteczkowe :400 g
ciastek Digestive1 łyżka
cukru2 pełne łyżeczki domowej
przyprawy korzennej0,5 kostki
masła (120 g)Składniki Na Masę
Serową :600 g
serka kremowego (typu Mój Ulubiony, Philadelphia)250 g
sera Mascarpone1 szkl.
cukru brązowego1/4 szkl.
cukru białego2 szkl. puree z
dynii *3
jajka3
żółtka1,5 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika **1 łyżka ekstraktu z
waniliiskórka starta z 2,5 średnich
pomarańczysok wyciśnięty z 2 średnich
pomarańczy40 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanej* puree z dyni powinno być odciśnięte przez gazę/szmatkę z nadmiaru
wody; ja użyłam 1,5 kg upieczonej dyni piżmowej i uzyskałam z niej dokładnie 2 szkl. puree, które moim zdaniem było idealne, ponieważ odcisnęłam je z nadmiaru
wody i dzięki temu sernik nie wyszedł zby rzadki po upieczeniu, co jest bardzo ważne** uzywając
przyprawy kupnej musicie zdac się na swój smak i dodać jej trochę więcej, poniewaz ona już nie jest tak aromatyczna jak domowej robotySkładniki Na
Bezę :3
białkaniecałe 0,5 szkl.
cukruskórka otarta z 0,5
pomarańczygarść
wiórków kokosowychPrzygotowanie
Boków i
Spodu Ciasteczkowego:
Ciastka zmielić w malakserze/blenderze z większymi nożami lub umieścić w woreczku próżniowym i zmiażdzyć je na pył poprzez uderzanie w nie płaską stroną tłuczka do
mięsa.
Ciastka umieścić w misce.Dodać
przyprawę do piernika oraz
cukier..Wymieszać.Dodać roztopione
masło.Wymieszać ręcznie, aby
ciastka uzyskały konsystencję mokrego piasku, czyli takiego który da się zgnieśc w ręce i nie rozsypuje się.Na spód formy do pieczenia wyłożyć papier pergaminowy.Boki formy posmarować
masłem.Rozgniecione
ciastka przedzielić na dwie równe części.Jedną częśc wyłożyć na spód formy, dociskając łyżką, aby konsystencja była zwarta.Następną część podzielić na 4 równe części i wyłożyć każda częśc po kolei na bokach formy, pod sam koniec postępując w podobny sposób z łyżką.Formę odstawić na bok lub do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Przygotowanie Masy Serowej :Oba rodzaje
serów wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temp. pokojową.W misce utrzeć
sery, aby uzyskały jednolitą, gładką konsystencję.Dodać
cukier.Ucierać ok. 3 min. aby
cukier lekko się rozpuścił.W osobnej misce umieścić puree z
dynii.Dodać
żółtka i
jajka.Wlać ekstrakt z
wanilii.Dodać skórkę z
pomarańczy oraz sok.Dodać przesianą
mąkę wraz z
przyprawą do piernika.Wszystko wymieszać mieszadłem (niekoniecznie mikserem, ważne, aby składniki były dobrze połączone i
jajka tylko roztrzepane).Całą zawartość dodać do
sera z
cukrem.Zmiksować/Utrzeć dla połączenia się składników, nie dłużej, ponieważ sernik nie powinien
mieć zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza.Ową masę wlać do formy z
ciasteczkami.Piekarnik rozgrzać do 160*C.Włożyć do niego sernik na środkowy ruszt.Na sam dół piekarnika położyć naczynie żaroodporne, a do niego wlać wrzącą
wodę.Piekarnik szybko zamknąć.Piec sernik przez 20 min.Po tym czasie zwiększyć temp. do 180*C.Piec 10 min.Po tym czasie sernik powinien się ściąć z wierzchu i powinien nabrać koloru, więc aby sie nie przepiekł przez dalszy czas pieczenia należy zabezpieczyć go folią aluminiową z góry.Sernik piec przez następne 30 min.W
między czasie należy ubić pianę z
białek na sztywno.Dodać
cukier i ubijać do momentu, kiedy piana uzyska sztywną i lśniąca konsystencję.Dodać skórkę z
pomarańczy i zmiksować dla połączenia się składników.Po upływie 30 min. sernik wraz z naczyniem z
wodą wyjąć z piekarnika.
Wodę można wylać, zaś na sernik wyłożyć pianę i posypać wiórkami kokosowymi.Piec w tej samej temp. przez ok. 15 min. do momentu, kiedy
beza uzyska złocistego koloru.Sernik po upieczeniu studzić przez 1 godz. w lekko uchylonym piekarniku.Następnie w temp. pokojowej.Gdy ostygnie całkowicie, należy ściągnąć z niego obręcze formy i schłodzić przez całą noc w lodówce.Przechowywać w lodówce lub w bardzo chłodnym miejscu.