ßßß Cookit - przepis na Sernik Dyniowo-Pomarańczowy Z Bezą

Sernik Dyniowo-Pomarańczowy Z Bezą

nazwa

Wykonanie

Opis : Sernik dyniowo-pomarańczowy powstał z potrzeby wykorzystania pomarańczy w moim domu, ale równiez z obawy o to, że sam dyniowy może nie do końca sprostać moim nadziejom, ponieważ sam dyniowy sernik juz kiedyś piekłam, więc tym razem przydałoby się ulepszyć go o jakiś dodatkowy smak :) Sernik własnie wyszedł taki, jaki sobie wyobrażałam, choć miałam obawy co do smaku pomarańczowego, ale okazało się, że te dwie pomarańcze w zupełności wystarczyły, aby smak pomarańczowy był równie wyczuwalny w serniku jak ten dyniowy. Dodatkowo sernik zawiera przyprawę korzenną, w moim przypadku domowej roboty, więc jesli skorzystacie z kupnej radzę dać jej trochę więcej, aby smak nie zginął, ponieważ właśnie on łączy dynię, pomarańczę i ser w jedną całość. Oprócz tego mamy w nim jeszcze bezę pomarańczową, taką, jaką prezentuje nam sernik złota rosa. Jego konsystencja jest niewatpliwie niewiarygodna, jeśli moge użyc takiego okreslenia, bo jest to sernik zaliczany do tych jak ja je nazywam mazistych, ale jeszcze bardziej kremowych, przyblizonych do serka mascarpone, który się w nim znajduje.
Czy polecam go? Tak, z całym sercem w pełni zasługuje na polecenie i przygotowanie go w okresie jesiennym, zimowym, a nawet świątecznym, bo zawsze możemy zaskoczyć gości czyms innym, nieoniecznie tradycyjnym sernikiem :)
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : tortownica o wym. 25-26 cm
Składniki Na Spód I Boki Ciasteczkowe :
400 g ciastek Digestive
1 łyżka cukru
2 pełne łyżeczki domowej przyprawy korzennej
0,5 kostki masła (120 g)
Składniki Na Masę Serową :
600 g serka kremowego (typu Mój Ulubiony, Philadelphia)
250 g sera Mascarpone
1 szkl. cukru brązowego
1/4 szkl. cukru białego
2 szkl. puree z dynii *
3 jajka
3 żółtka
1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika **
1 łyżka ekstraktu z wanilii
skórka starta z 2,5 średnich pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 średnich pomarańczy
40 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
* puree z dyni powinno być odciśnięte przez gazę/szmatkę z nadmiaru wody; ja użyłam 1,5 kg upieczonej dyni piżmowej i uzyskałam z niej dokładnie 2 szkl. puree, które moim zdaniem było idealne, ponieważ odcisnęłam je z nadmiaru wody i dzięki temu sernik nie wyszedł zby rzadki po upieczeniu, co jest bardzo ważne
** uzywając przyprawy kupnej musicie zdac się na swój smak i dodać jej trochę więcej, poniewaz ona już nie jest tak aromatyczna jak domowej roboty
Składniki Na Bezę :
3 białka
niecałe 0,5 szkl. cukru
skórka otarta z 0,5 pomarańczy
garść wiórków kokosowych
Przygotowanie Boków i Spodu Ciasteczkowego:
Ciastka zmielić w malakserze/blenderze z większymi nożami lub umieścić w woreczku próżniowym i zmiażdzyć je na pył poprzez uderzanie w nie płaską stroną tłuczka do mięsa.
Ciastka umieścić w misce.
Dodać przyprawę do piernika oraz cukier..
Wymieszać.
Dodać roztopione masło.
Wymieszać ręcznie, aby ciastka uzyskały konsystencję mokrego piasku, czyli takiego który da się zgnieśc w ręce i nie rozsypuje się.
Na spód formy do pieczenia wyłożyć papier pergaminowy.
Boki formy posmarować masłem.
Rozgniecione ciastka przedzielić na dwie równe części.
Jedną częśc wyłożyć na spód formy, dociskając łyżką, aby konsystencja była zwarta.
Następną część podzielić na 4 równe części i wyłożyć każda częśc po kolei na bokach formy, pod sam koniec postępując w podobny sposób z łyżką.
Formę odstawić na bok lub do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotowanie Masy Serowej :
Oba rodzaje serów wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temp. pokojową.
W misce utrzeć sery, aby uzyskały jednolitą, gładką konsystencję.
Dodać cukier.
Ucierać ok. 3 min. aby cukier lekko się rozpuścił.
W osobnej misce umieścić puree z dynii.
Dodać żółtka i jajka.
Wlać ekstrakt z wanilii.
Dodać skórkę z pomarańczy oraz sok.
Dodać przesianą mąkę wraz z przyprawą do piernika.
Wszystko wymieszać mieszadłem (niekoniecznie mikserem, ważne, aby składniki były dobrze połączone i jajka tylko roztrzepane).
Całą zawartość dodać do sera z cukrem.
Zmiksować/Utrzeć dla połączenia się składników, nie dłużej, ponieważ sernik nie powinien mieć zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza.
Ową masę wlać do formy z ciasteczkami.
Piekarnik rozgrzać do 160*C.
Włożyć do niego sernik na środkowy ruszt.
Na sam dół piekarnika położyć naczynie żaroodporne, a do niego wlać wrzącą wodę.
Piekarnik szybko zamknąć.
Piec sernik przez 20 min.
Po tym czasie zwiększyć temp. do 180*C.
Piec 10 min.
Po tym czasie sernik powinien się ściąć z wierzchu i powinien nabrać koloru, więc aby sie nie przepiekł przez dalszy czas pieczenia należy zabezpieczyć go folią aluminiową z góry.
Sernik piec przez następne 30 min.
W między czasie należy ubić pianę z białek na sztywno.
Dodać cukier i ubijać do momentu, kiedy piana uzyska sztywną i lśniąca konsystencję.
Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować dla połączenia się składników.
Po upływie 30 min. sernik wraz z naczyniem z wodą wyjąć z piekarnika.
Wodę można wylać, zaś na sernik wyłożyć pianę i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w tej samej temp. przez ok. 15 min. do momentu, kiedy beza uzyska złocistego koloru.
Sernik po upieczeniu studzić przez 1 godz. w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie w temp. pokojowej.
Gdy ostygnie całkowicie, należy ściągnąć z niego obręcze formy i schłodzić przez całą noc w lodówce.
Przechowywać w lodówce lub w bardzo chłodnym miejscu.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/11/sernik-dyniowo-pomaranczowy-z-beza.html